Dan Europe, zlatnih ljiljana...

Mostar: ''Bošnjaci su zadnji pravi borci protiv fašizma''

''Uspjeli smo sačuvati kontinuitet i državnost BiH. Poruka za mlađe je da nastave ovaj put i da žive zajedno, da se vole i da stvaraju državu po njihovim mjerama'', naglašava predsjednik JOB-a.
Vijesti / Flash | 09. 05. 2023. u 13:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti borcima NOR-a na Partizanskom spomen groblju u Mostaru obilježen je Dan pobjede nad fašizmom.

''Htio bih da danas na Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe, obilježavajući sve druge dane, šaljemo poruke ljubavi, mira, zajedništva i kakvo je bilo u svjetskoj antifašističkoj koaliciji 1945. kada je vojno pobijeđen fašizam. Ako to ne uradimo, onda će ovakva mjesta i sva druga mjesta biti mjesta koja šalju negativne poruke i produžavaju zlo'', rekao je predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH (SABNOR) Sead Đulić.

Foto: Fena / Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Mostaru

''Ne živimo u prošlosti - crpimo motivaciju''

Dodaje kako je jako važno dolaziti na ovakva mjesta ''ne kako bi živjeli u prošlosti, već da bi crpili neke inspiracije i motivacije''.

''Sjećanje na ovakve dane nije priča o prošlosti, to je prvenstveno priča o budućnosti i dijelom o sadašnjosti. Ako tako ovo shvatimo, onda će ova zemlja biti sretna i mijenjati se, a onda će se stvari mijenjati i u Europi jer i tamo se probudio neofašizam'', smatra on.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Esad Kosić ističe kako je ovo jedan od najvažnijih dana u povijesti čovječanstva.

''Prvi put je čitav Europa ustala da zaustavi jedno zlo koje se nadvilo nad mnogim malim narodima koji su stradali u fašističkim i nacionalističkim pohodima raznih vojska. Među njima su i narodi na prostoru bivše Jugoslavije'', kazao je Kosić.

Bošnjaci zadnji pravi borci protiv fašizma

Mišljenja je kako su Bošnjaci zadnji pravi borci protiv fašizma na tlu Europe.

''Uspjeli smo sačuvati kontinuitet i državnost BiH. Poruka za mlađe je da nastave ovaj put i da žive zajedno, da se vole i da stvaraju državu po njihovim mjerama'', naglašava predsjednik JOB-a.

Nakon polaganja cvijeća na Partizanskom spomen groblju, položeni su vijenci i odana je počast poginulim borcima Armije BiH i MUP-a RBiH na mostarskim Šehitlucima.

Foto: Fena / Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Mostaru

Početak sukoba i opsada istočnog Mostara

Događajem su se prisjetili i početka sukoba HVO-a i Armije u Mostaru te devetomjesečne opsade istočnog dijela grada. Organizatori su podsjetili da su, između ostalog, i zbog opsade istočnog dijela Mostara, hrvatski ratni politički i vojni vrh čelnici iz BiH, na čelu s Jadrankom Prlićem, osuđeni za ratni zločin kojeg je haški sud okarakterizirao kao udruženi zločinački pothvat. Inače, 9. svibnja uz Dan Europe, obilježavaju i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH.

Organizatori obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, te Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša su: Medžlis islamske zajednice(MIZ) Mostar, Jedinstvena organizacija boraca (JOB) s udruženjima proisteklim iz obrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, Udruženje antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar, Udruženje logoraša Mostar te Savez udruženja logoraša HNK.

Kopirati
Drag cursor here to close