Dvije godine SSP-a

Poruka iz Europe: BiH treba reforme, a ne priču o Herceg-Bosni i ukidanju županija

Vijesti / Flash | 07. 06. 2017. u 14:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iako su reforme često teške, one su neophodne'', kazali su danas u Sarajevu europski dužnosnici govoreći u okviru panela "Europska perspektiva BiH" na konferenciji posvećenoj dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH i Europske unije (EU).

Skup koji je organizirala Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) okupio je najviše dužnosnike BiH i EU koji su tijekom dana razmijenili stavove i mišljenja o procesu europskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države.

Predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula ocijenio je da se o otvorenim pitanjima koja se tiču SSP-a mora razgovarati i to u parlamentima gdje se problemi rješavaju da bismo svi odgovorili temeljnoj ambiciji koja sve i okuplja, a to je europska perspektiva BiH.

''Iza mene je višegodišnje iskustvo o kretanju Hrvatske ka EU. Znam kako se moja domovina suočavala s ne tako bezazlenim reformama i adaptacijom sporazuma. Tamo gdje uočimo problem treba ga nazvati problemom i početi rješavati jer je članstvo u EU najbolja moguća polica osiguranja za bilo koju političku instituciju'', stav je Picule.

Stupanje na snagu SSP-a prije dvije godine označio je kao veoma važan trenutak koji je stigao u posljednji trenutak jer da se to nije dogodilo BiH bi bila posljednja država u Europi koja nije pravno vezana za EU.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda smatra da je to što pojedini zovu spuštanje ljestvice za BiH, odnosno promjena pristupa, zapravo omogućilo stupanje na snagu SSP-a.

Istaknuo je da je cilj tog sporazuma da se zemlja pripremi za članstvo u EU, podsjećajući da su u tom smislu i vlasti u BiH odlučile provoditi reforme usvajajući Reformsku agendu.

''Taj pozitivni trend je nastavljen i u 2016. podnošenjem aplikacije, uspostavljanjem mehanizma koordinacije što je rezultiralo da Europska komisija dostavi Upitnik'', kazao je Dan Preda, dodajući da Europska komisija očekuje usuglašene odgovore te je istaknuo da će, kao što je to ranija praksa pokazala, biti neophodna i pojašnjenja.

Dan Preda je pozvao parlamentarce da usvoje zakonska rješenja koja su dio Reformske agende ističući da svako odugovlačenje ima posljedice na ekonomskom planu, ali i na kredibilnost BiH, zaključujući da pitanja izmjena Ustava i Izbornog zakona ne bi trebalo usporiti reforme u ostalim segmentima.

Posebni savjetnik povjerenika za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger kazao je da bh. građani žele da se država približi EU, a vodstvo države stoga mora udvostručiti snage da bi ispunio očekivanje građana.

Naglasio je da je stupanje na snagu SSP-a omogućilo povećanje povjerenja ulagača u BiH, a taj sporazum ima i namjeru da doprinese progresivnom usaglašavanju zakonodavstva BiH s EU od čega će koristi imati građani BiH.

''Korist građana mora biti u fokusu svih političara na svim razinama vlasti. Uređenje BiH je komplicirano i mnoge razine moraju biti uključene u ovaj proces'', stav je Schausbergera.

Govoreći o implementaciji ciljeva iz Reformske agende naglasio je da se tehničke stvari ispunjavaju, ali na političkoj razini se stvari ne kreću tako dobro kako se očekivalo, dodajući da se ne smije gubiti vrijeme.

Pozvao je bh. političare da budu oprezni kada je u pitanju davanje ambicioznih rokova za ispunjenje ciljeva na europskom putu, ističući da BiH neće dobiti kandidatski status ukoliko se taj proces blokira "obećavate građanima ono što ne možete ispuniti i tu se mora biti oprezan".

''Nadam se da mehanizam koordinacije funkcionira. Ne bi trebalo biti više zastoja. Brojne teme o kojima se razgovara ne doprinose napretku. Razgovarati o Herceg-Bosni, o izbornom zakonu ili o raspuštanju županija nepotrebne su političke diskusije'', kazao je Schausberger.

Kako je ocijenio reforme su teške i zahtijevaju kompromis među svim razinama vlasti, a iako se kompromis ponekad može činiti kao slabost, on to sigurno nije jer je kompromis, smatra Schausberger, često znak snage i odlučnosti u provođenju reformi.

''S ovom političkom retorikom ne možete imati uspjeh na duže staze. Sljedeći mjeseci su od izuzetnog značaja i nadam se da ćete iskoristiti vrijeme da učinite mnogo kada je u pitanju Reformska agenda te da ćete se se dogovoriti o Upitniku jer će vam građani biti zahvalni na tome'', zaključio je Schausberger obraćajući se predstvanicima izvšne i zakonodavne vlasti u BiH.

Na konferenciji, koja je tom sesijom i okončana, bilo je govora o ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o europskoj perspektivi BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close