Sve džaba

Poruka Amerike: Uzaludan referendum u RS

Vijesti / Flash | 14. 08. 2016. u 07:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bez funkcionalnog zakonskog okvira nemoguće je rješavati ekonomske i političke izazove s kojima se zemlja suočava. Umjesto što nastavljaju s neustavnim referendumom, lideri bi trebali raditi na rješavanju nesporazuma u interesu svih građana, inače neće biti napretka'', izjavila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack u videoporuci objavljenoj jučer na Twitter profilu Veleposlanstva SAD u Sarajevu.

I analitičar i profesor na Sveučilištu John Hopkins u Washingtonu Daniel Serwer rekao je kako će, iako neće imati nikakvu međunarodnopravnu snagu, referendum u RS znatno zakomplicirati političke prilike unutar Bosne i Hercegovine, gdje je situacija ionako već previše komplicirana.

Istaknuo je kako ne zna hoće li "Milorad Dodik i vlasti RS nastaviti s onim što su započeli, ali će im povlačenje ovih odluka sigurno biti teško".

''Nadam se da će OHR koristiti bonnske ovlasti da poništi ove odluke, za koje tvrde da krše Daytonski sporazum, ali je, realno, malo toga što mogu učiniti kako bi spriječili referendum'', rekao je Serwer za Dnevni avaz.

Dodao je kako smatra da će međunarodna zajednica zasigurno ignorirati bilo kakve rezultate referenduma u entitetu RS te izrazio nadu da će službeni Beograd učiniti određene poteze u stajanju ukraj tendencijama RS u potkopavanju države.

Kopirati
Drag cursor here to close