Debata

Porodilje nisu socijalni slučajevi, problematiku riješiti setom zakona

Vijesti / Flash | 08. 03. 2017. u 14:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porodilje u Federaciji Bosne i Hercegovine diskriminirane su u pogledu (ne)jednakog ostvarivanja prava na porodiljne naknade i odgovorni trebaju riješiti problem različitog postupanja u oblasti porodiljnih/roditeljskih naknada i prava, zaključak je debate o pravima porodilja, održane na Dan žena u sjedištu Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Debatu su organizirali zajedno nevladin i vladin sektor uz podršku USAID-a i sudionice su pozvale vlasti na rješavanje problema odgovarajućom zakonskom legislativom.

Podijeljene nadležnosti

Direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković je na pres-konferenciji nakon debate izjavila da su porodilje naknade u FBiH različite od županije do županije, negdje čak i do općina, zbog podijeljene nadležnosti Federacije i županija u ovoj oblasti.

''A ovo je pitanje obitelji i države BiH i dok ne bude riješeno, ne znam dokle ćemo stići. Svim donositeljima odluka poručujem da ovome posvete dužnu pozornost. Trenutno je ovo pitanje 'prebačeno' u socijalni sektor, međutim, zaposlene porodilje nisu socijalni slučajevi, pa problematiku treba riješiti setom zdravstvenih prava'', rekla je Vuković.

Projekt-koordinatorica u Udruženju 'Žene ženama' Lejla Arnaut izjavila je da ta asocijacija vodi kampanju s ciljem da svaka zaposlena majka u FBiH prima porodiljnu naknadu ne manju od 60 posto njene prosječne plaće, a nezaposlena također da ima naknadu koja će biti bazirana na osnovu imovinskog cenzusa i da se novac za to odvaja iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

20 godina loša legislativa

Predsjedavajuća Komsije Zastupničkog doma Federalnog parlamenta za ravnopravnost spolova Jasna Duraković- Hadžiomerović istaknula je da se u Federaciji već 20 godina ova pitanja ne rješavaju odgovarajućom legislativom.

Izrazila je nadu da će u suradnji vladinog i nevladinog sektora, već iduće godine Federacija dobiti prava rješenja u toj oblasti.

Miroslav Jurišić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast socijalne i dječje zaštite, izrazio je nadu i pozvao najširu društvenu javnost da podrži rješenja za integriranje prava zaposlenih porodilja u sustav zdravstvenog osiguranja.

Podsjetimo i da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najgora situacija u FBiH, a tek sada, nakon nakon 18 godina konačno se krenulo u proceduru donošenja zakona o Zaštiti obitelji s djecom, gdje trebaju biti propisana i prava porodilja.


No i Nacrt zakona, o kojem se nedavno raspravljalo u HNŽ-u je nedorečen i ne rješava probleme diskriminacije.

''Nacrt zakona o zaštiti obitelji s djecom, je ključni odnosno temeljni zakon koji mora regulirati međugeneracijsku suradnju, mirovinski, obrazovni zdravstveni i gospodarski sustav, ovaj zakon uključuje sve. Cilj ovog zakona je da zaštiti ženu kako bi se na ovaj način zaštitilo dijete i obitelj. Ako sada ne osiguramo djeci stabilnost, sigurnost i kvalitetu življenja preko žene, možemo biti uvjereni da ćemo unazaditi svoju kvalitetu življenja za 20 godina'', rekao je Marin Bago iz Udruge Futura, prije javne rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close