Nema prenapučenosti

Popunjenost kapaciteta u zatvorima u RS-u 56 posto

Vijesti / Flash | 07. 03. 2017. u 14:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS-a te ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović posjetili su danas Kazneno-popravni zavod (KPZ) Trebinje, gdje su razgovarali s pomoćnikom ministra pravde RS-a za izvršenje krivičnih sankcija Perom Dunjićem i direktorom KPZ Slavišom Jankovićem o radu ove ustanove.

Dunjić je naveo da je ovo prvi put da se jedan skupštinski odbor zanima za rad kazneno-popravnih zavoda bez obzira na to da li je bilo pritužbi ili nije na uvjete boravka u zatvorima.

Članove odbora Dunjić je zamolio da iniciraju pokretanje prijedloga za usvajanjem zakona o amnestiji, priopćeno je iz entitetskog parlamenta.

On je rekao da Ministarstvo pravde RS-a priprema novi zakona o izvršenju kaznenih sankcija, koji bi trebao ući u skupštinsku proceduru do ljetne pauze.

Predstavnici Odbora posjetili su ambulantu, pritvorske jedinice i zajedničke prostorije KPZ i razgovarali s pritvorenicima.

Direktor KPZ Trebinje upoznao ih je s podacima da se trenutno na izdržavanju kazne nalazi 30-ak osuđenika, a da je kapacitet KPZ 86 mjesta.

Riječ je o zatvorenicima osuđenim prvi put za lakša kaznena djela do tri godine zatvora tako da veliki broj njih radi na zatvorskoj ekonomiji u Dužima i gradilištima u samom gradu.

Sudionici sastanka, osvrnuvši se na posljednji izvještaj američkog State departmenta, u kojem se navodi da su zatvori u BiH prenatrpani, istaknuli su da je popunjenost kapaciteta u zatvorima u RS 56 posto, a da najveći broj zatvorenika imaju kazneno-popravni zavodi Banja Luka i Foča.

Članovi Odbora ranije su posjetili kazneno-popravne zavode Zenica, Foča i Banja Luka, a u nadolazećem razdoblju planirano je da posjete zatvorske jedinice u Istočnom sarajevu, Doboju, Bijeljini i Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close