Ovo je BiH

Poprskao suzavcem trojicu policajaca

Vijesti / Flash | 15. 05. 2017. u 11:36 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bijeljini je jutros uhićen N.T. koji je poprskao suzavcem trojicu policajaca, od kojih je dvojicu potom i fizički napao.

Napadnuti policajci su zadobili tjelesne povrede, priopćeno je iz Policijske uprave Bijeljina.

U tijeku je kriminalistička obrada, a protiv napadača će biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Iz Policijske uprave Bijeljina najoštrije su osudili ovakvo ponašanje prema pripadnicima policije koji su dvadeset četiri sata na usluzi građanima.

Tijekom 2016. godine u RS-u je evidentirano 40 napada na policijske službenike (za devet napada manje nego u 2015. ), koje je počinila 41 osoba.

U ovim napadima dva policijska službenika su teže, a 34 lakše povrijeđena.

Napadi na policijske službenike evidentirani su u 15 slučajeva prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, u osam slučajeva prilikom lišenja slobode, u četiri prilikom reguliranja prometa i 13 napada je bilo u ostalim slučajevima.

Po podacima MUPRS-a, najčešće mjesto napada na policijske službenike bili su trgovi i ulice (u 17,5 posto slučajeva). Prema starosnoj strukturi, najbrojniji napadači su osobe starosti više od 30 godina (51,3 posto). Među napadačima su evidentirana i dva starija maloljetnika.

Istovremeno, policijski službenici u RS-u su u 2016. godini u 8.909 slučaja upotrijebili silu, dok je u 2015. sila upotrebljena u 5.595 slučajeva.

Značajno povećanje broja slučajeva upotrebe sile u odnosu na uporedni period je posljedica primjene novog Zakona o prekršajima RS.

Sila je najčešće upotrebljavana prilikom savladavanja otpora, odnosno prilikom lišenja slobode, uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, odbijanja napada i drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close