Izvanredne mjere

Poplave ugrožavaju vladine zgrade u Parizu

Vijesti / Flash | 03. 06. 2016. u 21:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuske vlasti aktivirale su preliminarne planove za premještaj predsjedništva, ministarstava i drugih vladinih zgrada zbog opasnosti od poplava.

Vodostaj Sene raste dva do tri centimetra na sat i do večeras može dostići nivo od 6,5 metara iznad uobičajenog nivoa, što je najviši nivo za 35 godina, javljaju francuski mediji i prenose da su poplave počele pogađati i elitne dijelove Pariza.

Sigurnosne agencije navode da predsjedništvo i ured premijera nisu neposredno ugroženi, ali skupština i ministarstvo vanjskih poslova su pod velikim rizikom, prenosi agencija AP.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo izjavila je da vlasti poduzimaju izvanredne mjere i zbog opasnosti da se stabla drveća sruše na prolaznike, zato što je zemljište oko korijena postalo rastresito.

''Poplave su već napravile veliku materijalnu štetu gradu, ali su Parižani sigurni'', rekla je gradonačelnica.

Pariški muzeji kao i druge ustanove kulture su zatvoreni, umjetnine su izmještene i uvedene su mjere zaštite tih objekata.

Francuski premijer Manuel Valls, koji je u petak u Ateni na sastanku s grčkim kolegom, kaže da je detaljno informiran o stanju, da su ministri na sastanku u Parizu i da je aktiviran krizni centar zbog mogućnosti nastavka poplava.

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da je 20.000 ljudi evakuirano iz svojih domova širom Francuske u operacijama koje uključuju hiljade vatrogasaca, vojnika i drugih pripadnika specijalnih službi.

Podsjetimo, poplave pogađaju sve više europskih zemalja. Dvije osobe su poginule a više od 200 evakuirano iz svojih domova zbog poplava u istočnom dijelu Rumunjske.

Ministarstvo unutarnjih poslova je izjavilo da 7.000 vatrogasaca, policajaca i volontera cijele noći sudjelovalo u akcijama spašavanja.
Mediji izvještavaju o poplavama u Belgiji, Francuskoj i Poljskoj.

U istočnoj Belgiji je prijavljen nestanak jednog pčelara koji je pokušao spasiti svoje košnice od nabujale vode, prenose agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close