Nepoznato

Popis: Za 120 tisuća stanovnika, podaci se prepravljaju u "nepoznato"?

Vijesti / Flash | 08. 04. 2016. u 18:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Majida Mušić glasnogovornica Federalnog Zavoda za statistiku kazala je danas na izvanrednoj konferenciji da je na jučerašnjoj sjednici Središnjeg popisnog ureda iznesen prijedlog da se prihvati program obrade podatka predložen od strane IMO tima, odnosno da 121.280 popisnica, oko kojih trenutno ne postoji suglasnost, dobije status 'rezidentan'.

Međutim, na sastanku Središnjeg popisnog ureda netko od članova je predložio da se za te popisnice podaci o etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti preprave i dobiju status 'nepoznato'.

Federalni zavod za statistiku nije podržao navedeni prijedlog, jer je isti u suprotnosti s odredbama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine europskim preporukama, a i preporuka IMO tima.

Na novinarsko pitanje tko je predložio ovakvo rješenje, Mušić je rekla da na to pitanje ne može dati odgovor.

Prema informacijama koje su objavljene po okončanju popisa prije godinu i pol, u BiH je u listopadu 2013. godine živjelo 3.793.358 stanovnika. Riječ je o osobama koje su popisivači neposredno zatekli ili o onima kojih u trenutku popisa nije bilo, no podatke o njima  dali su članovi njihovih obitelji ili kućanstava.

Kod svakog popisa ti se podaci naknadno revidiraju kroz kontrolna pitanja kojima se utvrđuje tko u BiH ima radno mjesto ili se tamo školuje i koliko izbiva iz zemlje.

Metodologija određivanja rezidentnog stanovništva je različita i uglavnom ovisi o kriterijima koje usvoje statističke institucije države, a u BiH o tome do sada nije bilo moguće postići dogovor.

Popis u Bosni i Hercegovini počeo je 1. listopada i trajao do 15. listopada 2013. godine, a na njemu je radilo više od 19.000 popisivača.

To je (bio) projekt koji je koštao oko 50 milijuna KM, te bi u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz proračuna, koja pripadaju svim građanima BiH.

Podsjetimo, prema popisu provedenom 1991. godine BiH je imala 4,37 milijun stanovnika. Najviše je bilo onih koji su se tada izjašnjavali Muslimanima i to 1,9 milijuna ili 43 posto. Hrvata je tada u BiH bilo nešto više od 760 tisuća odnosno 17,4 posto a Srba 1,36 milijuna ili 31 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close