Anton Kasipović

Popis stanovništva: Moguća objava netočnih podataka jer se BiH žuri u EU

Vijesti / Flash | 23. 05. 2016. u 05:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će, ukoliko ne bude stavljena izvan snage odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, Vlada Srpske utvrditi dalje korake jer je nedopustivo da se opet odlučuje mimo nje.

Kasipović kaže da se ne može priznati ova odluka jer su prekršeni propisi i ponuđeni potpuno neautentični i netočni podaci, te ističe da se ne može dopustiti da za objavu netočnih podataka nečiji izgovor može biti da se BiH žuri u EU, prenosi Srna.

"Ako ne znamo koliko nas ima kako možemo bilo što planirati? Neophodno je da na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, u kojima smo tražili da se i predstavnici Srpske u institucijama BiH izjasne o tom pitanju, dobijemo stav i Vijeća ministara BiH", rekao je Kasipović sinoć za Alternativnu televiziju.

Komentirajući ima li utjecaja vlasti na rad sudaca i tužitelja, Kasipović je rekao da je vrlo značajan izbor sudaca i tužitelja, koje bi trebalo da biraju parlamenti.

"Trebalo bi ih birati dvotrećinskom većinom, da ne bi jedna stranka ili koalicija na vlasti odlučivala tko će biti suci i tužitelji, te da oni uz izbor iznesu i svoje imovinske kartone", smatra Kasipović.

On je ocijenio da je sudska i tužiteljska funkcija izuzetno važna, posebno u društvima u tranziciji, te da mora osigurati pravnu sigurnost građana, procesuiranje onih koji su krivi, ali i zaštitu onih koji nisu.

"Ljudi koje vrše pravosudne funkcije moraju biti više izloženi javnosti", rekao je Kasipović.

Kopirati
Drag cursor here to close