treba zajednički dogovor

Popis stanovništva je stručno, a ne političko i nacionalno pitanje

Vijesti / Flash | 02. 02. 2016. u 14:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popis stanovništva predstavlja pitanje struke, a ne nacionalno i političko pitanje te ga u tom smislu treba prioritetno rješavati, izjavio je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Tegeltija je tijekom razgovara s direktorom Ureda za statistiku Europske komisije (EUROSTAT) Pieterom Everaersom kazao da ovo pitanje treba rješavati u skladu s dogovorom sve tri statističke agencije u BiH.

Na sastanku u Banja Luci, Everaers, koji predsjedava Upravljačkom grupom Međunarodne promatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava, istaknuo je da je suglasan sa stavom da se pitanje popisa mora riješiti zajedničkim dogovorom, te smatra da se određeni pomak u razgovorima očekuje na svim nivoima vlasti, priopćeno je iz entitetskog Ministarstva financija.

Vlada RS-a usvojila je prošle godine informaciju Zavoda za statistiku RS-a o realizaciji aktivnosti u vezi s popisom i dala punu podršku Zavodu na aktivnostima koje vode ka konačnom objavljivanju rezultata popisa.

Podsjetimo, iz EU upozorili da se bez rezultata popisa ne može podnijeti aplikacija za članstvo, a predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, optimističan je i tvrdi da bi datum objave rezultata trebao biti poznat do kraja veljače.

No, ne slažu se svi s tim ''ubrzanjem''. Naime, ranije su banjalučke Nezavisne novine objavile kako najave da bismo rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH mogli imati do kraja veljače nisu realne.

''Ukoliko bi se do tada i postigao dogovor, koji nije ni na vidiku, potrebna su najmanje dva mjeseca za objavljivanje tih podataka'', objavile u Nezavisne novine napominjući kako je krajnji zakonski rok za objavljivanje rezultata 1. srpnja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close