Izetbegović nakon Berlina

Popis neće utjecati na strukturu vlasti u BiH

Vijesti / Flash | 02. 07. 2016. u 18:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u razgovoru za "Avaz", nakon važne posjete Berlinu, kazao je da podrška i najavljena financijska pomoć njemačke kancelarke Angele Merkel za ublažavanje negativnih posljedica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) ulijevaju optimizam da bi put BiH k Europskoj uniji ipak mogao biti deblokiran.

Izetbegović pojašnjava da se u narednim danima ubrzano mora raditi na prikupljanju preciznih podataka koje će Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, već u ponedjeljak dostaviti kancelarki Merkel na summitu lidera zapadnog Balkana, odnosno nastavku berlinskog procesa koji će 4. srpnja biti održan u Parizu.

Negativan efekt

''Mi moramo konačno razjasniti te spekulacije kako ćemo od primjene SSP imati štetu od 100 milijuna maraka. To nije točno. Ali, Zvizdić će precizne podatke o tome dostaviti kancelarki Merkel već na summitu u Parizu, kao i detaljne podatke o tome šta bi trebalo podržati u našoj poljoprivredi kako ne bismo imali nikakvog negativnog efekta zbog primjene SSP-a. Ovim se, ja sam to već kazao, izbija adut Banjoj Luci da je ovaj sporazum loš i da šteti poljoprivrednicima'', kaže Izetbegović.

Istovremeno s ovim aktivnostima, naglašava Izetbegović, nastavljaju se razgovori na nivou Predsjedništva BiH i koalicijskih partnera u državnoj vlasti u potrazi za kompromisnim rješenjem u vezi s SSP-om.

Vremena je malo, a Izetbegović dijeli optimizam kancelarke Merkel da bi se do 18. srpnja, kada zasjedaju ministri vanjskih poslova EU koji bi trebali raspravljati i o BiH, mogao dogoditi pozitivan preokret. Također, Izetbegović je potvrdio da je došlo do relaksacije odnosa između njega i Čovića s Ivanićem.

Veza s Ivanićem

''Stalno sam na vezi s gospodinom Ivanićem, atmosfera je i prije dolaska u Berlin promijenjena nabolje. Bilo je pretjeranih ljutnji naših kolega Srba iz Saveza za promjene i ta stvar je sada smekšala'', istakao je Izetbegović.

Izražava bojazan da će, kako je kazao, zbog objavljenih rezultata popisa "još jaka nervoza biti intenzivirana".

''Ali, svi skupa moramo raditi na tome da razjasnimo sve nejasnoće i da se bolje razumijemo. Političari od jednog statističkog problema ne smiju praviti veliki virtualni nacionalni problem. Rezultati popisa sigurno neće imati nikakve posebne efekte na strukturu vlasti u BiH, kako neki pričaju, tako da mislim da ćemo to uspjeti prevazići '', nada se Izetbegović.

Reakcija Ivanića na ponudu Angele Merkel

Izetbegović je otkrio i kako je reagirao Ivanić na ponudu njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka financira eventualnu štetu koju bi primjenom SSP-a pretrpjeli poljoprivrednici.

''Merkel je pitala Ivanića mijenja li to stvar, a on je rekao da to puno olakšava, ali se još nije izjasnio. Na njemu je da kaže što misli. Ne mogu ja tumačiti njegove stavove, ali se nadam da će Ivanić odgovoriti na ovu prijateljsku ponudu i prihvatiti izvještaj o SSP –u'', rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close