inicijativa

Ponovno uspostavljanje crvenog telefona: NATO i Moskva na tajnoj liniji

Vijesti / Flash | 03. 05. 2015. u 10:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO ponovo uvodi izravnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na izvor u Alijansi.

Njemački list tvrdi da će izravan kontakt sa Moskvom imati zapovjednici u NATO snagama u Europi i predsjednik vojnog odbora Alijanse i vjeruje se da će "crveni telefon" biti stalno otvoren, mada se ne navodi tko će biti na vezi sa druge strane - u Moskvi, prenijela je agencija Sputnik.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je njemački ministar inozemnih poslova Frank Walter Steinmayer zbog porasta napetosti u svijetu izazvane ukrajinskim konfliktom. On je predložio da se uspostavi izravna veza dvije komande, kako bi se spriječio izravan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.

Steinmayer se smatra pristalicom umjerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Europe da se, na dugo razdoblje, izolira Rusija, kao i njegov govor protiv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da prije toga treba provjeriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska.

To je prvi pokušaj izravnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO i Rusije. Ovakva izravna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, bila je nazvana "crveni telefon" i bila je uspostavljena i u vrijeme Karipske krize 1962. godine kada je svijet, zaista, bio na rubu nuklearnog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close