Rješenje u Sarajevu

Ponovno omogućeno privremeno financiranje za Mostar

Vijesti / Flash | 28. 01. 2014. u 15:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Federalnog parlamenta na izvanrednoj sjednici danas je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima FBiH po hitnom postupku sa tri amandmana Klubova SDA, SDP-a i SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Prijedlog izmjena i dopuna zakona predložila je Stranka za BiH, a koji je išao sa prijedlogom prema Parlamentu FBiH da se deblokira život u Mostaru, ali u okviru postojećeg sistema u Federaciji BiH.

"Ovaj Prijedlog nije imao namjeru da ulazi u narušavanje ustavnopravnog sustavnom poretka, koji vrijedi u svim drugim općinama, a ne samo u Mostaru. Amandmani, koji su uloženi na naš Prijedlog zakona po poslovniku nisu mogli biti ni uloženi na naš zakon, jer oni predstavljaju novi zakon", kaže Omer Vatrić, šef Kluba zastupnika Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Podsjetio je da je Stranka za BiH intervenirala na član 106., a amandmani su se odnosili na članove 35. i 105.

"Moj prijedlog je bio da se Zakonodavna komisija i Vlada izjasni da li je to poslovnički ili nije, pa tek onda da se razgovara o prijedlogu zakona. S obzirom na to da je Parlament većinom glasova usvojio zakon ovakav kakav jest zadovoljan sam u smislu inicijative da se u Mostaru pomjeri nešto s mrtve točke. Međutim, skeptik sam kada je riječ o prohodnosti ovog zakona posebno nakon glasanja, gdje HDZ nije glasao. To je znak da u Zastupničkom domu odnosno Domu naroda nema prohodnosti s jedne strane, a s druge strane potpuno je narušen parlamentarni sistem u Federaciji", istaknuo je Vatrić.

Po njegovom mišljenju nespojivo je da gradonačelnik bude izvršitelj proračuna, jer se time 'sustavno omogućile koruptivne aktivnosti u javnim financijama kroz proračun tako složenog financijskog sustava i života u Mostaru'.

Najjednostavniji način je, kaže, bio da se u okviru proračuna iz prethodne godine iz 54 milijuna KM izfinanciraju osnovne funkcije, to jest 'onog trenutka kada se proglasi novi proračun stavlja se taj zakon van snage i ide se u normalno financiranje'.

Kao građanin Mostara, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Zoran Perić izrazio je zadovoljstvo što je Parlament Federacije danas usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o proračunima u FBiH, kojim se, kaže, omogućava Mostaru nastavak financiranja.

"Na taj način će Mostar moći dobiti novi proračun. Uz predložene izmjene i dopune, koje je predložio Klub Stranke za BiH amandmanima smo željeli utjecati na to, jer u prethodne tri godine grad Mostar ima skoro identičan proračun koji ne odgovara stvarnim potrebama Mostara", kazao je Perić.

Podcrtao je da u Mostaru ovim izmjenama neće stati život, jer, kako tvrdi, ukoliko se ne dogovore teče privremeno financiranje.

"Ukoliko se dogovore ide novi proračun, u koji će se ugraditi druge stavke. Mi kao SDP smo opozicija u Mostaru, ali nismo htjeli biti opozicija građanima grada Mostara", ističe Perić.

Nasir Beganović, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta potvrdio je da se usvojenim amandmanima na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji poboljšao predloženi tekst zakona.

"Dakle ne radi se o suštinskim promjenama zakona, već amandmani predstavljaju kvalitativno poboljšanje predloženog teksta zakona", kazao je Beganović.

Mišljenja je da nije bilo nikakve političke potrebe da se nešto suštinski mijenja, jer se radilo o praktičnom provođenju zakona.

"Kada su u pitanju amandmani iz Kluba zastupnika HDZ-a, glavna zamjerka na njihove amandmane bilo je što su oni općenito tretirali, a naš je cilj bio da se riješi situacija koja postoji u Mostaru. Međutim. Klub HDZ-a je htio da uvede u zakon jednu generalnu formu koja bi se odnosila na sve općine i gradove, gdje ne bude usvojena odluka o privremenom financiranju do 31. prosinca da predstavnici općina ili gradonačelnici imaju pravo da usvoje proračun", kazao je Beganović.

Uvjeren je da bi to stvorilo zloupotrebu načelnika ili gradonačelnika na određenim nivoima lokalne samouprave.

Marinko Čavara, šef Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH naglasio je da je ovaj klub bio protiv Prijedloga Stranke za BiH, jer 'smo mi tražili da svako rješenje vrijedi za sve općine'.

"Bili smo protiv iz razloga što se uvodi mehanizam da državni službenik bude supotpisnik proračuna što je apsolutno neprihvatljivo", kazao je Čavara.

Podsjećamo, Amandman koji su uz ovaj tekst zajednički predložili zastupnički klubovi Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Stranke demokratske akcije, daju ovlasti gradonačelniku Mostara da uz suglasnost tamošnjeg načelnika za financije, donosi odluku o privremenom financiranju Grada za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2014.

Drugim amandmanom, prihvaćenim također većinom glasova i uz negodovanje predlagača osnovnog teksta, gradonačelniku se daju ovlasti da također uz suglasnost načelnika za financije donosi proračun Grada za 2014. godinu i odluku o izvršenju proračuna.

I zastupnički klub Hrvatske demokratske zajednice BiH je predlagao amandman, ali on nije odobren, a predviđao je da načelnici, odnosno gradonačelnici i u drugim sredinama, ne samo u Mostaru, mogu proglasiti proračun ako to do 31. prosinca ne učine općinska, odnosno gradska vijeća i ako ona ne donesu ni odluke o privremenom financiranju.

O zakonu će se izjašnjavati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close