Roditelji ogorčeni

Ponižavajuće je što roditeljima 'ne daju' da se bore za prava svoje djece!

Vijesti / Flash | 24. 01. 2014. u 12:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće roditelja OŠ Bartol Kašić iz Jasenice uputila je otvoreno pismo osnovnim školama u Mostaru i Sindikatu zaposlenih u osnovnom obrazovanju, koje prenosimo u cijelosti.

''Dokle namjeravate šutjeti i čekati da netko drugi riješi probleme?

Većina lokalnih medija izvještava o nastojanjima roditelja da se izbore za prava svoje djece koja su im zakonom i raznim poveljama zajamčena, i na tome smo vam istinski zahvalni. Međutim, u okruženju se stvara pogrešna slika da je prijevoz djece u prigradskim naseljima jedini problem čije riješenje tražimo.

Obzirom da škole mjesecima ne dobijaju sredstva na ime materijalnih troškova osnovne škole u Mostaru nemaju osnovne uvjete za rad i gomilaju neplaćene račune. Higijenski uvjeti u školama su poražavajući uslijed nedostatka novca za nabavku osnovnih higijenskih potrepština, a nastavnici nemaju osnovne reurse za pripremu ispita znanja, te su prisiljeni vlastitim novcem plaćati papir i kopiranje materijala po lokalnim kopirnicama. Dugovanja škola prema elektroprivrednim poduzećima, telekomima i ostalim isporučiteljima usluga svakodnevno rastu, a tolerancije i razumijevanja za neplaćanje je sve manje. Jednostavno, ne postoje osnovni uvjeti za rad u osnovnim školama.

Kao da nije dovoljno ponižavajuća činjenica da se za prava svoje djece moramo boriti sredstvima kao što su blokade prometnice, ni to nam ne dozvoljavaju stvarajući neka nova pravila i prijeteći kaznenim prijavama roditeljima.

Poražavajuća je činjenica da škole na užem gradskom prostoru o ovim problemima ili šute ili ne pričaju dovoljno glasno, vjerojatno čekajući da se i njihov problem riješi u paketu s problem prigradskih škola. Škole koje rade po bošnjačkom planu i program su na raspustu, ali svi ovi problem će ih dočekati s prvim radnim danom.

Čelništvo Sindikata uposlenih u osnovnom školstvu očito nije doraslo za uhvatiti se u koštac s ovim problemom, bez obzira što učitelji i nastavnici mjesecima ne dobijaju prijevoz, a škole nemaju novca ni za kredu. Valjda imaju direktivu da ne smiju ‘talasati’.

Dokle namjeravate šutjeti i čekati da netko drugi riješi vaše probleme?

Međutim, bez obzira na gorčinu koju osjećamo zbog nedostatka podrške i dobre volje da se prava onih najmanjih zaštite nećemo dopustiti da naša djeca budu taoci neodgovornog rada zaposlenih u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa, Grada Mostara i Skupštine HNŽ i žrtve nepravovremenog planiranja sredstava za troškove osnovnog školovanja. Nas ne zanimaju ničiji interesi, prijenosi osnivačkih prava, već samo i isključivo prava naše djece.

U svim razgovorima s nadležnim osobama iz sustava osnovnog obrazovanja naišli smo samo na razne izgovore i prebacivanje odgovornosti na druge institucije. Nikoga nije briga što su osnovna prava naše djece u potpunosti ugrožena, ali ono što je najžalosnije je što ih nitko, ama baš nitko ne poziva na odgovornost.

Mi ćemo krivca za nastalu situaciju potražiti putem podizanja krivičnih tužbi protiv svih nadležnih osoba i nadležnih institucija, koristeći kako domaće pravosuđe tako i međunarodno. Mi ćemo u svojoj roditeljskoj zadaći ustrajati bez obzira na sve problem koji nam se nađu na putu.

A vi? Hoćete li se moći pogledati u ogledalo?''

Kopirati
Drag cursor here to close