Fotelje

Poništavaju se natječaji: Nova vlast neće stare direktore

Vijesti / Flash | 11. 11. 2015. u 07:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna agencija za komunikacije BiH, nakon Agencije za lijekove i medicinska sredstva, bit će sljedeća od koje će biti zatraženo poništavanje ranije provedenog natječaja za izbor direktora i raspisivanje novog, objavile su Nezavisne novine.

Vijeće ministara BiH naredio je Ministarstvu civilnih poslova da odmah raspiše natječaj za izbor direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, iako je ta procedura završena prije nekoliko mjeseci, zbog čega je, tvrde Nezavisne, cijeli postupak Vijeća ministara upitan.

Naime, natječaji za direktore Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Regulatorne agencije za komunikacije već su provedeni, međutim kandidati koji su predloženi nikad nisu imenovani iz razloga što aktualna vlast neće da imenuje one koje je izabrala prethodna vlast. Ono što je zanimljivo jeste da je uvjet za izbor direktora RAK-a bio taj da ne može biti pripadnik nijedne političke stranke.

U slučaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva, njezino stručni vijeće prije nekoliko mjeseci predložio je za novi mandat Natašu Grubišu, koja od osnivanja rukovodi ovom institucijom. Posljednjih mjeseci nekoliko puta je pokušano da se taj natječaj poništi, a čak je i od Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva traženo da povuče svoj raniji prijedlog za imenovanje Grubiše, na šta nikad nisu pristali.

"Prethodna procedura je ispoštovana i poništavanje tog natječaja ne znam je li u skladu sa zakonom. Bez obzira na to, ako se raspiše novi natječaj, Stručno vijeće Agencije će opet biti u situaciji da ponovo uputi prijedlog na imenovanje", rekao je Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Kako Nezavisne novine neslužbeno doznaju, i na ponovljenom natječaju bi moglo biti problema jer praktično novog direktora na funkciju treba predložiiti Stučno vijeće u kojem odlučujuću riječ imaju tri člana imenovana od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. Najozbiljniji kandidati za novog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH prema neslužbenim informacijama su PDP-ovci Milan Švraka, Božo Krivokuća i Aleksandar Zolak.

Za razliku od Agencije za lijekove gdje Ministarstvo civilnih poslova raspisuje natječaj, situacija s Regulatornom agencijom za komunikacije je dosta kompliciranija jer za direktora ove institucije natječaj treba raspisati Vijeće RAK-a, koje barem zasad za to neće ni da čuje.

"Čekamo Vijeće ministara BiH da da suglasnost na naš prijedlog ili da ga ne da. U slučaju da ne da tu suglasnost, ne znam hoće li biti novi natječaj. Isključivu krivicu za nastale probleme snosi Vijeće ministara BiH, koje nije izvršio svoje zadatke. Vijeće ministara BiH ima pravo da ne da suglasnost, ali to mora obrazložiti i mi to čekamo", rekao je Plamenko Čustović, predsjednik Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije.

Ovo vijeće još u svibnju prošle godine za direktora Regulatorne agencije za komunikacije je predložio Srđana Rajčevića, aktualnog direktora Agencije za informacijsko društvo RS, ali Vijeće ministara BiH nikad ga nije imenovao.

Ukoliko bude novog natječaja, najozbiljniji kandidat za ovu funkciju je SDS-ovac Milan Kovač, aktuelni načelnik općine Istočna Ilidža.

Kopirati
Drag cursor here to close