Apel

Pomozimo osobama s invaliditetom u Mostaru!

''Odlučni smo da Sunce opstane i vrati osmijeh na lica naših korisnika, zato se obraćamo dobrim ljudima, svima koji prepoznaju značaj podrške osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama''
Vijesti / Flash | 09. 07. 2021. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset osoba sa invaliditetom iz Mostara donedavno je svakodnevno dolazilo na ''Dnevni boravak'' u Udruženje Sunce gdje imaju priliku da se druže i savladavaju svakodnevne životne vještine kroz edukacije. Na žalost, ''Dnevni boravak'', kao najznačajniji servis podrške osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama, starijim od 18 godina u Suncu, je obustavljen zbog nedostatka financijskih sredstava. Trenutno nema donatora, a nema ni sretnih lica koja se raduju dolasku u Sunce.

Potrebno skupiti 2500 konvertibilnih maraka mjesečno

Za svakodnevne aktivnosti dnevnog zbrinjavanja deset korisnika (hrana, prevoz, edukacije, radionice i radni materijal, posjete, troškovi režija i osoblja), potrebno je mjesečno cca 2500KM.

''Odlučni smo da Sunce opstane i vrati osmijeh na lica naših korisnika, zato se obraćamo dobrim ljudima, svima koji prepoznaju značaj podrške osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama, koje bi bez Sunca, ostale u svojim domovima, bez mogućnosti da uče, informirqaju se, druže, razvijaju svoje sposobnosti, savladavaju razne vještine, izrađuje unikatne proizvode - da pokažu da su ravnopravni i jednako vrijedni baš kao i drugi članovi zajednice'', priopćili su iz Udruženja ''Sunce''.

Jedina zraka sunca u životu osoba s invaliditetom će se ugasiti bez podrške

Udruženje Sunce prethodnih 23 godine, koliko egzistira, radi na poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom, kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, podršku stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te podršku porodicama osoba sa invaliditetom, kako bi osobe sa invaliditetom mogle živjeti dostojanstvenije, bez barijera i predrasuda, sudjelujući u svim sferama života.

Dnevni boravak, kao i sve druge aktivnosti se financiraju isključivo kroz projekte, uz podršku dobrih ljudi i malim dijelom od vlastitih prihoda (prodaja unikatnih radova).Udruženje nikada nije postalo korisnikom proračunskih sredstava, iako je zasigurno renomirana organizacija, koja je učinila mnogo u oblasti poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, dakle, jedini izvor prihoda jesu donatorska sredstva.

''Vjerujemo, da će se dobri ljudi, kao i mnogo puta do sada, odazvati na naš apel, te u skladu s vlastitim mogućnostima, financijski podržati nastavak pružanja usluge dnevnog zbrinjavanja osobama sa intelektualnim i kombiniranim teškoćama u Suncu'', priopćeno je.

Želite li biti njihova zraka sunca, možete pomoći novčanom uplatom na dole navedene račune.

KM Ž-R Raiffeisen Banka 1610300003350090
Devizni Ž-R Raiffeisen Bank 0620000975-1
SWIFT RZBABA2S BA 3916112000004533

Kopirati
Drag cursor here to close