Dan Sarajeva

Položeno cvijeće kod Vječne vatre: Sjećanje na antifašiste i žrtve rata

Vijesti / Flash | 06. 04. 2015. u 10:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojna izaslanstva, udruženja i građani Sarajeva danas su povodom Dana Grada Sarajeva, položili vijence na spomen-obilježje žrtvama faštističkog terora i ratova Vječna vatra u Sarajevu. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako je 6. travanj sudbonosni datum za Sarajevo.

"Svi travnji i bombardiranje i oslobađanje, blokada grada, sve je bilo 6. travnja. Imamo dovoljno razloga da ovaj dan proslavljamo da se ponašamo slavljenički jer je ovo dan kada su antifašisti oslobodili grad. Time je počelo oslobađanje i BiH od fašizma", kazao je Komšić,

On je podsjetio na to da je Sarajevo 6. travnja 1945. godine oslobođeno od fašizma i nacizma, te da je na taj datum 1992. godine počela blokada koja je trajala više od 1.400 dana.

"Pomalo se ti datumi zaboravljaju, ali treba njegovati sjećanje na to i mora se znati o čemu se radi, Fašizam nam se stalno vraća u drugom obliku. To je jedna opasna ideologija", zaključio je Komšić.

Šesti travanj najznačajniji je datum u povijesti Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH, prenosi Anadolija.

Zbog toga se 6. travanj obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.Vijence su na spomen-obilježlje Vječna vatra u Sarajevu položile federalna, gradska, općinska izaslanstva, brojna antifašistička vijeća te građani Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close