Mostar

Položeni vijenci uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana

Nakon polaganja vijenaca, u mostarskoj katedrali Majke Marije Crkve u Mostaru održana je misa zadušnica. Ranije danas, vijenci su položeni pred spomen obilježjem u krugu vojarne "Stanislav Baja Kraljević“ te je održana misa zadušnica
Vijesti / Flash | 31. 10. 2018. u 11:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Ministarstva obrane BiH te ratni vojni zapovjednici HVO-a položili su u srijedu vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru. 

''Mi se danas prisjećamo svih onih koji su zajedno s nama ugradili sebe da bi danas imali Bosnu i Hercegovinu. To je i prigoda prisjetiti se svih dragih ljudi koji su nam u sjećanjima i zbog toga danas imamo ovakva obilježavanja diljem BiH'', izjavio je novinarima predsjednik HNS-a Dragan Čović nakon polaganja vijenaca. 

Foto: Bljesak.info / Položeni vijenci uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana 

General zbora Hrvatskog vijeća obrane Stanko Sopta kazao je kako su danas ovdje da zapale svjetlost "za pokoj duša naših najboljih sinova koji su sebe darovali za našu slobodu i da im odamo počast jer su darovali svoj život za naš bitak".

Nakon polaganja vijenaca, u mostarskoj katedrali Majke Marije Crkve u Mostaru održana je misa zadušnica. Ranije danas, vijenci su položeni pred spomen obilježjem u krugu vojarne "Stanislav Baja Kraljević“ te je održana misa zadušnica u kapelici sv. Ivana Krstitelja.

Također, vijenci su položeni na središnjem spomeniku i grobu Joze Leutara na groblju Masline gdje upriličena i molitva za umrle.

Vijenci u Tomislavgradu

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, u srijedu su kod spomen-obilježja u Tomislavgradu položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. 

Uz izaslanstvo općine Tomislavgrad, predvođeno načelnikom Ivanom Vukadin i predsjednikom Općinskog vijeća Lukom Krstanovic, vijence su položili i predstavnici Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije, te Oružanih snaga BiH i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. 

Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i kratke molitve u duvanjskoj spomen bazilici uslijedila je sveta misa koju je predvodio vojni kapelan fra Mario Ostojić uz koncelebraciju nekoliko svećenika duvanjskoga dekanata.

Obilježavanje blagdana i u Sarajevu

Izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Novo Sarajevo i Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo danas su na Groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu – u povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana – položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“.

Prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo prof. dr. Marinko Pejić naglasio je da je vojno-politička organizacija HVO Sarajeva, utemeljena u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stala na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim oružanim postrojbama. Naravno, to ne bi bilo moguće bez žrtve branitelja koji su položili svoje živote za obranu ovih plemenitih ideja. „Nažalost, još uvijek 109 poginulih branitelja HVO Sarajevo i Hrvatske brigade 'Kralj Tvrtko' nema spomen-obilježje u Sarajevu, za čiju su slobodu i multietničku strukturu dali svoje živote. Očekujemo da će naše inicijative za podizanje spomen-obilježja ipak biti realizirane u skorije vrijeme“, kazao je prof. dr. sc. Marinko Pejić.

Kopirati
Drag cursor here to close