anketa

Polovica Amerikanaca misli da su predizbori 'namješteni'

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 12:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od polovice američkih glasača vjeruje da je sustav koji američke političke stranke koriste za odabir kandidata za Bijelu kuću "namješten", a više od dvije trećine glasača priželjkuje promjenu sustava, pokazuju u srijedu rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos.

Ti rezultati su na tragu pritužbi vodećeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Bernija Sandersa da im sustav nije naklonjen jer prvenstveno ide na ruku kandidatima koji su blisko povezani sa svojim strankama.

Oko 51 posto glasača obuhvaćenih anketom provedenoj od 21. do 26. travnja je odgovorilo da vjeruju da je sustav stranačkih predizbora "namješten". Njih 71 posto bi stranačke kandidate radije birali direktnim glasovanjem, bez delegata kao posrednika. Rezultati su također pokazali da 27 posto glasača ne razumije kako funkcionira sustav stranačkih predizbora, a njih 44 ne razumije zašto su delegati uopće uključeni u izborni proces.

Također, skoro polovica ispitanika bi da se predizbori održe na isti dan u svim državama, umjesto da se mjesecima razvlače, prenosi Hina.

Odgovori su uglavnom isti kod republikanskih i demokratskih birača.

Republikanac Donald Trump uvjerljivo je pobijedio u svih pet američkih država u kojima su u utorak održani predizbori za predsjedničku nominaciju, dok je na demokratskoj strani Hillary Clinton osvojila četiri države, što znači da se oboje vodećih kandidata na korak približilo utrci za Bijelu kuću.

Trump je pobijedio velikom razlikom u svih pet država - Marylandu (osvojio 55 posto glasova), Pennsylvaniji (57,2 posto), Delawareu (60,8), Connecticutu (58 posto) i Rhode Islandu (63,6).

"Svih pet!", vikao je Trump pred svojim pristašama u New Yorku. "To je daleko bolje od očekivanog".

Hillary Clinton u utorak je pobijedila u Delawareu s 59,7 posto glasova, Marylandu (63,4 posto), Pennsylvaniji (56,6) i Connecticutu s 51 posto. Bernieju Sandersu pripao je mali Rhode Island s 57,7 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close