Usvojen zakon

Poljski parlament zabranio sve oblike pobačaja!

Vijesti / Flash | 24. 09. 2016. u 07:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljski parlament (Sejm) je u prvom čitanju petak, 23. 9. usvojen zakon kojim se zabranjuju svi oblici pobačaja u Poljskoj te ga uputio u daljnju parlamentarnu proceduru – na odbor za pravosuđe.

Podsjećamo, radi se o zakonu koji je predložila građanska inicijativa “Stop pobačaju”, koji je svojim potpisom poduprlo više od pola milijuna Poljaka. Usvojen 1993. godine, sadašnji zakon dopušta pobačaj u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran, prenosi portal Narod.hr.

Sejm je istovremeno s 230 glasova za, 173 protiv i 15 suzdržanih odbacio prijedlog zakona suprotstavljenje inicijative “Spasimo žene”, koja je tražila da se pobačaj legalizira do 12 tjedna iz bilo kojeg razloga.

Najnovije istraživanje u Poljskoj pokazuje da 58% Poljaka podražva potpunu zabranu pobačaja te da je također podržava 79% mladih Poljaka od 18 do 34 godine.

Osim kažnjavanja liječnika koji obavljaju pobačaje, novim zakonom se traži i da državne i lokalne vlasti ponude potporu ženama i obiteljima s hendikepiranom djecom i onima koji su rođeni kao posljedica silovanja ili incesta.

“Nadamo se da će ta mjera biti usvojena što je prije moguće i da će stupiti na snagu prije kraja godine”, izjavila je za France Presse aktivistkinja protiv pobačaja Sylwia Zborowska.

Parlament će također raspravljati o prijedlogu zakona koji su predložili članovi parlamenta, a svrha mu je ograničiti potpomognutu oplodnju. Ako zakon prođe, zamrzavanje zametaka postalao bi ilegalno.

Kopirati
Drag cursor here to close