Nezadovoljni

Poljoprivrednici blokirali Granični prelaz Izačić

Vijesti / Flash | 26. 05. 2016. u 15:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 200 poljoprivrednika iz Krajine sa traktorima se nalaze na Graničnom prijelazu Izačić. Poljoprivrednici traže isplatu poticaja za 2014., 2015. i prvi kvartal 2016. godine.

Granični prijelaz Izačić je blokiran od 15 sati. IC BIHAMK je priopćio kako se na ovom magistralnom putu prometuje usporeno te je blokirana jedna prometna traka.

Iako su od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo danas dobili obavijest da su uplaćena dodatna novčana sredstva u iznosu od 2.861.536,94 KM, te da će u narednim danima biti zakazana tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj bi se trebalo raspravljati o stanju poljoprivrede u Federaciji, te načinu rješavanja problematike dugovanja iz ranijih godina, to nije zadovoljilo zahtjeve krajiških poljoprivrednika, koji su, kao što su i najavili, u potpunosti blokiraliprometna graničnom prijelazu Izačić za sva motorna vozila.

"S obzirom da nisu ispunili naše zahtjeve, a to je pismena garancija da će do 30. lipnja biti isplaćeni svi poticaju za 2014. godinu, već su nam poslali neku obavijest da će se o tome raspravljati na tematskoj sjednici Vlade FBiH, mi smo odlučili u potpunosti blokirati promet. I ovdje ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva", kazao je za Klix.ba Dževahir Babić, iz Udruženja poljoprivrednika "Krajina".

Blokadu graničnog prijelaza potvrdili su i u MUP-u USŽ, iz kojeg su priopćili da će promet za sva motorna vozila biti blokiran u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza Izačić.

"S tim u vezi, pozivamo sve vozače motornih vozila koji su planirali putovanje i prelazak državne granice korištenjem Graničnog prijelaza Izačić, da koriste alternativne pravce odnosno Granične prijelaze Užljebić – Bihać i Maljevac – Velika Kladuša s ciljem izbjegavanja stvaranja prometnih gužvi, kao i bilo kojih drugih mogućih incidentnih situacija", kazali su u MUP-u.

Podsjećamo, poljoprivrednici okupljeni u udruženja "Krajina" i "Krajiška" zemlja, koja broje oko 800 poljoprivrednih proizvođača, prosvjede su najavljivali danima.

Više od 200 krajiških poljoprivrednika od jučer se nalaze na Graničnom prelazu Izačić. Tu su i proveli noć. Do danas je bila blokirana jedna traka Graničnog prelaza. Poljoprivrednici prijete da će blokirati kompletan Granični prelaz ukoliko od Dedića ne dobiju pismenu granciju da će im poticaji biti isplaćeni u narednih mjesec dana

Kopirati
Drag cursor here to close