Dišite!

Poljoprivredno gazdinstvo tv-voditelja uvozi vladine respiratore

Osim neobičnog posrednika koji se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, u oči upada i cijena uvezene opreme.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2020. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice uvoznik je respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH potvrdio je za Fokus Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neitravno oporezivanje BiH.

"Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija 'FH Srebrena malina' d.o.o., a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o.", izjavio je Kovačević.

Klix navodi da, osim neobičnog posrednika koji se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, u oči upada i cijena uvezene opreme.

Kako se može vidjeti na službenoj stranici, direktor "Srebrene maline" je TV voditelj Fikret Hodžić. Na broj telefona koji je naznačen na stranici ove kompanije javio se Fikretov brat Redžep.

"Sve što vam ja mogu trenutno reći je da je to istina, a da će u narednim danima sve biti trasparentno prikazano", odgovorio je on na naše pitanje kako je "Srebrena malina" dobila posao nabavke respiratora.

Prvih 80 respiratora od ukupno 100 je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao premijer Fadil Novalić. On je tada kazao kako je važna pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te im se tom prilikom zahvalio.

''Kako je nabavka koštala 10,5 milijuna KM jednostavnom računicom lako dođemo do podatka da je jedan respirator kineskog proizvođača koštao oko 100 tisuća KM'', piše Klix.

Iz jednog od specijaliziranih uvoznika respiratora vrhunskih zapadnih proizvođača su kazali da respiratori najboljih svjetskih proizvođača sa svim opcijama koštaju između 70 i 80 tisuća KM. Istina, kod proizvođača respiratora van Kine problem mogu biti rokovi isporuke, a prema procjenama, na njih bi se moralo čekati do rujna.

U ovom postupku ključnu riječ vodio je Federalni stožer civilne zaštite koji na više upita medija u posljednjim tjednima nije pojasnio uvjete niti način odabira uvoznika. Iz Federalnog ministarstva zdravstva su jednom prilikom kazali da su oni samo izrazili potrebu te da nisu sudjelovali u daljnjem procesu.

''S obzirom na stanje prirodne nesreće u BiH izazvane pandemijom koronavirusa ranije je donesena odluka o suspendovanju Zakona o javnim nabavkama pa se umjesto toga primjenjuje postupak direktne pogodbe. Ipak, to nikako ne znači da proces nabavke koji vrše institucije države ne treba biti maksimalno transparentan i u skladu s normama profesionalnog odnosa'', naveo je Fokus.

Skandalozna informacija ministrice Milićević

Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite kazala je za Fokus.ba da o nabavci respiratora “nitko ništa ne zna”. Ministrica Miličević otkrila je i skandaloznu informaciju da Vlada FBiH, a niti Federalni stab CZ nisu dali saglasnost za nabavku ovih aparata.

''Kako je to urađeno da, nažalost, ni Federalni stožer Civilne zaštite ne zna jer nije donio nikakvu odluku o pokretanju nabavke. Ni na Vladi FBiH nikad nije data suglasnost na odluku o nabavci repiratora. Izgleda da je to urađeno mimo znanja i mimo procedura Stožera CZ. Tko je to i kako uradio uistinu treba istražiti'' navodi se u odgovoru ministrice Milićević za Fokus.ba.

Na dodatni upit novinara ovoga portala, kako je onda uplaćeno 10,5 milijuna maraka za nabavku respiratora, a što je prilikom dočeka aviona s ovom vrijednom pošiljkom u subotu potvrdio i premijer Fadil Novalić, od ministrice Milićević još čekaju odgovor.

Šta može jedna firma koja se bavi uzgojem voća znati o specifikaciji ovih aparata

Do subote u javnosti nije ni bilo poznato kako je u toku nabavka ove količine respiratora. Danas, kada ublažavaju izvanredne mjere donesene zbog koronavirusa i govore da broj oboljelih opada, zaista je nejasno zašto se ovoliki novac daje za respiratore i jesu li ovakve nabavke u stvari samo paravan za bogaćenje pojedinaca, piše portal Fokus.ba. Njihov izvor upućen u detalje ove nabavke, a koji je želio ostati anoniman, kaže kako je ona sporna s više aspekata.

''Prvi je taj što se u ovom trenutku kada FBiH raspolaže određenom količinom respiratora postavlja pitanje treba li nam uopće toliki broj ovih medicinskih aparata, jer od nekih oko 200, koliko ih je ukupno u bolnicama u Federaciji, koristi ih se oko 40-ak, tako da je pitanje je li bilo neophodno sad izdvajati deset milijuna za ovu nabavku'', kaže sagovornik Fokusa.

Dalje, on ističe da činjenica da je za nabavku respiratora odabrana firma koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom samo pokazatelj na koji način se pristupa nabavci ovih sofisticiranih aparata.

''Šta može jedna firma koja se bavi uzgojem voća znati o specifikaciji ovih aparata i uopće o medicinskim aparatima? Na koji način oni misle uvesti te aparate, kada nisu ovlašteni za promet takvim uređajima? Postavlja se i pitanje servisiranja, jer znamo da firme koje uvoze određene aparate, a naročito medicinske, moraju omogućiti i uvjete servisiranja, što je u ovom slučaju neizvodivo. Očigledno se radi samo o pokušaju da se nekom “namjesti posao” i da se uzme provizija00, rekao je izvor portala Fokus.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close