Cristian Dan Preda

Politička kriza došla u najgorem trenutku

Vijesti / Flash | 10. 06. 2015. u 07:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička kriza koja je dovela do raspada koalicije na federalnom nivou očito je vrlo ozbiljan problem i zabrinjavajući znak te dolazi u veoma nezgodnom trenutku, izjavio je intervjuu za Avaz izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

Trenutak političke svađe, kaže Preda, nije mogao biti gori, s obzirom na to da se sve događa uoči posjete europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

''Da bi bile dogovorene reforme te, što je još važnije, potaknuti reformski koraci koji su bitni za europski put, BiH treba stabilnost i jedinstvo političkih snaga. Nažalost, ovo sada što gledamo ne predstavlja ono što je potrebno BiH'', izjavio je Preda za "Avaz".

Kazao je kako razumije frustracije u vezi s političkim zbivanjima u ovoj državi, a misli da te frustracije osjeća i stanovništvo.

''Zapravo, objašnjenje je mnogo jednostavnije i može se naći u odgovornosti političkih elita. Putem pisane izjave usvojene u veljači sve političke snage su se usuglasile da će podržati reforme koje su potrebne ne samo radi napredovanja ka EU nego i radi poboljšanja životnog standarda ljudi. Smatram da političke snage ovo ne smiju gubiti iz vida'', naglasio je Preda.

Posljednja kriza se događa u vremenu napredne faze pridruživanja BiH Europskoj uniji, odnosno stupanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu, a Pred ponavlja kako je ovo sada stvar preuzimanja odgovornosti prema obavezama.

''Objektivno, kada imate toliko posla koji trebate implementirati, političke svađe moraju se ostaviti po strani, kako bi do izražaja došli istinski napori bazirani na konsenzusu u vezi s provođenjem reformi'', rekao je.

Smatra da u EU postoji dosta razumijevanja zbog složene političke situacije u BiH te zbog velikih izazova s kojima se suočava, a na prvom mjestu to su socioekonomski uvjeti.

''Upravo zbog toga želimo pomoći vašoj državi da se kreće naprijed. Ali, političke elite u BiH trebaju nama pomoći da bismo vam pomogli! Dakle, gubljenje strpljenja nije toliko pitanje nas, odnosno EU, koliko pitanje građana BiH, jer odgovornosti političara u prvom je redu usmjerena prema njima'', rekao je Preda za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close