Više kaznenih djela

Policijski komesar Aljukić osuđen na tri godine zatvora

Vijesti / Flash | 08. 04. 2016. u 14:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samir Aljukić, bivši vršitelj dužnosti policijskog komesara u Tuzlanskoj županiji, danas je u Općinskom sudu Tuzla prvostupanjskom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je policajcu Adnanu Đuloviću izrečena zatvorska kazna u trajanju od jednu godinu.

Aljukić je kriv zbog kaznenog djela zloupotreba položaja i ovlasti, u stjecanju s nezakonitim posredovanjem i kaznenim djelom iznuda. Đulović je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, uz produženo kazneno djelo primanje dara i drugih koristi, kao i za krivotvorenje službene isprave.

Neizdavanje prekršajnih naloga

Osim zatvorske kazne i plaćanja troškova, Aljukić i Đulović kažnjeni su novčano, te u proračune Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanske županije moraju uplatiti 190, odnosno 1.200 KM.

Dvojac je samo dio policijskih službenika s ovog područja koji su bili obuhvaćeni ovim predmetom, a dvojica policajaca već su ranije osuđena.

Grupa policijskih službenika Policijske uprave Tuzla, u dogovoru s Aljukićem, a zbog novčane naknade, nije izdavala ili je prolongirala do zastarijevanja izdavanje prekršajnih naloga vozačima i odgovornim osobama u tvrtkama uglavnom s područja TŽ. U pitanju su slučajevi u kojima su se pojavljivali neispravni kamioni, maloljetnik koji je vozio, te alkoholizirani biznismen koji je pušten nastaviti vožnju, umjesto da ga se odmah isključi iz prometa.

Aljukić je također u vrijeme dok je bio zapovjednik Policijske stanice u Gradačcu, ucjenjivao gospodarstvenike i rukovodstvo Nogometnog kluba Zvijezda Gradačac, kako bi se njegovom sinu Aldenu omogućilo igranje u prvom timu.

Premijer na sudu

U vezi s ovim pitanjem, krajem prošle godine u svojstvu svjedoka u Općinskom sudu Tuzla pojavio se Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, kojem je Aljukić prijetio i od kojeg je zahtijevao da mu sin postane prvotimac Zvijezde Gradačac.

Kako sin Alden nije zadovoljio kriterije, jer je prema tadašnjoj Novalićevoj izjavi "imao dvije lijeve noge", na njega u klubu nisu ni računali, ali su mu ipak pružili šansu da ode na pripreme u Hrvatsku, koje je samoinicijativno prekinuo.

Zbog toga što mu sin nije ostao u klubu, prilikom visokorizične utakmice između Zvijezde i Borca iz Banje Luke, Aljukić nije uputio poziv Jedinici za specijalnu podršku MUP-a TŽ da dođe u Gradačac. Prilikom sukoba navijača, teško je ozlijeđen jedan navijač iz Gradačca, dok je više njih s obje strane zadobilo lakše tjelesne ozljede. Na stadionu je nastala materijalna šteta u iznosu od 2.000 KM.

U presudi se navodi da je dokazano da je Aljukić od vlasnika jednog kafića i tvrtke koja se bavi prijevozom tražio da mu da dvije saksije obložene kamenom, sto i četiri stolice od ratana, te da mu se besplatno preveze 25 tona rizle.

Odvjetnik nije zadovoljan

Po završetku dvosatnog izricanja presude, Aljukić i Đulović nisu željeli davati komentare, dok je Muhamed Juničić, odvjetnik obrane izjavio da nije zadovoljan presudom.

"Postupak se nastavlja žalbenim postupkom, a obrana je u cijelosti osporila sve navode kroz materijalnu dokumentaciju i iskaze svjedoka. Sud je u cijelosti, do zareza, prihvatio sve navode iz optužnice", rekao je Juničić.

Nakon uhićenja Aljukića, Đulovića i drugih, 15. svibnja prošle godine, tadašnji ministar unutarnjih poslova Alen Gadžo najavio je da time počinje obračun s kriminalom koji se događa u vrhu MUP-a TŽ. Nedugo nakon te izjave, Gadžo je smijenjen s pozicije ministra.

Kopirati
Drag cursor here to close