Žrtve prometne nesreće

Policijske agencije tragaju za Sanjinom Sefićem, javne osobe pozivaju na prosvjed

Vijesti / Flash | 11. 10. 2016. u 16:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granična policija BiH od Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i Tužiteljstva KS zaprimila je obavještenje u vezi sa osumnjičenim Sanjinom Sefićem, potvrđeno je za N1.

Spomenuta informacija proslijeđena je na sve granične prijelaze u BiH u cilju postupanja po istoj.

"MUP KS poduzima sve mjere u suradnji sa drugim policijskim agencijama, s ciljem pronalaska osumnjičenog", rekao je za N1 glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

Sefić se sumnjiči da je sinoć oko 21:40 sati blizu Zemaljskog muzeja u Sarajevu automobilom marke Golf 6 vozeći 100km/h prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, te udario dvije djevojke koje su preminule.

Glumci, sportaši, novinari, glazbenici i druge javne osobe uputile su poziv građankama i građanima Sarajeva na mirni provjed koji će se večeras održati kod Zemaljskog muzeja s početkom od 20 sati.

Poziv je putem Twittera uputio bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović. Naglasio je da nitko nema izgovor da ne dođe.

''Večeras u 8 ispred muzeja. Svi zajedno. Niko nema dobar izgovor da ne dođe'', napisao je on.

Građane je na prosvjed pozvao i glazbenik Damir Imamović.

''Protest u Sarajevu danas!'', napisao je on.

Inače, nakon najave prosvjeda građana nezadovoljnih sigurnosnom situacijom u prometu u glavnom gradu BiH, Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu navelo je kako kazne za ovakva djela sudova smatra “preblagim”.

Danas je održana i izvanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, koja je počela minutom šutnje i odavanjem počasti nedužnim studenticama.

Radi se o velikom i tragičnom gubitku za  obitelji nastradalih studentica, naglasili su članovi Senata i istaknuli da dijele tugu sa njihovim obiteljima.

Uz izraze iskrenog suosjećanja s obiteljima, prijateljima, kolegama studentima i profesorima, naglašeno je da je ovo veliki gubitak za Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu i Bosnu i Hercegovinu, piše Fena.

Senat je pozvao studente sarajevskog Univerziteta da u eventualnim javnim istupima i okupljanjima djeluju dostojanstveno.

Senat UNSA zahtijeva od nadležnih organa da hitnim reakcijama i konkretnim djelovanjem učine sve s ciljem poboljšanja sigurnosti građana u Sarajevu i studenata sarajevskog Univerziteta čije su članice raspoređene duž glavnih prometnica od Ilidže do Baščaršije.

''Tragični gubici života su nenadoknadivi, ali smatramo da se hitno mora preventivno djelovati.'', poručili su.

Na inicijativu Studentskog parlamenta UNSA Senat je zaključio da su naredna dva dana, dani žalosti za Sarajevski univerzitet

Kopirati
Drag cursor here to close