Reumal

Policijske agencije provjeravaju liječenje ranjenika iz Libije

Vijesti / Flash | 21. 05. 2016. u 06:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) po prijavi Veleposlanstva Libije u BiH provjerava poslove u vezi sa liječenjem ranjenika iz Libije u sportsko-rekreativnom kompleksu "Reumal" iz Fojnice, pišu Nezavisne novine.

U SIPA-e je potvrđeno da se ne radi o klasičnoj istrazi, već samo o provjerama po prijavi Veleposlanstva Libije u BiH koja tvrdi da joj je na kraju prošle godine sa računa skinuto nešto malo manje od 700.000 KM zbog neplaćenih faktura za liječenje ranjenika.

Iz ovog veleposlanstva optužili su Alija Amiša, direktora Odbora za ranjenike, inače Libijca sa državljanstvom BiH, da je zloupotrijebio svoj položaj i pečat, a koji je bio glavni u poslovima liječenja ranjenika iz Libije u BiH.

Kako neslužbeno saznaju Nezavisne novine, SIPA je još ranije istraživala liječenje ranjenika iz Libije u BiH i to u smislu da se među tim ranjenicima nalaze borci Islamske države, međutim to nikada nije utvrđeno.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH polovicom studenog 2011. godine donijelo je odluku o prihvatanju određenog broja ranjenika, libijskih državljana na liječenje i rehabilitaciju u BiH.

Odluka je donesena na molbu Veleposlanstva Libije u BiH, a Predsjedništvo BiH tom prilikom je zatražilo od Savjeta ministara BiH da hitno izvrši pripreme za njihov dolazak u BiH i prihvat u zdravstvene ustanove, što je na kraju učinjeno.

Nadležna ministarstva izvršila su sve neophodne pripreme za izdavanje viza kao i odluke o oslobađanju plaćanja viza za ranjenike koji dolaze iz Libije koji su ubrzo nakon toga počeli dolaziti u zdravstvene ustanove u BiH i banjske centre.

Inače, Vlada Libije obavezala se na plaćanje svih troškova liječenja i rehabilitacije libijskim građanima. Direktor "Reumala" nije komentirao slučaj jer je ''odsutan do ponedjeljka''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close