Banja Luka

Policija zabranila: Ništa od održavanja skupa u okviru Parade ponosa

Policija u Banjoj Luci zabranila održavanje skupa u okviru Parade ponosa iako je sinoć iz organizacijskog odbora Bh. parade ponosa priopćeno kako će programske sadržaje ipak održati.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2023. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su organizatori Bh. povorke ponosa najavili da će u Banjoj Luci organizirati dva događaja povodom priprema za ovogodišnju paradu, policijska uprava Banja Luka se oglasila, te donijela odluku o zabrani održavanja takvih događaja.

"Policijska uprava Banja Luka donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista 'Geto' iz Banje Luke i 'BH povorka ponosa' iz Sarajeva, na dan 18.03.2023. godine u vremenskom periodu od 17:30 do 01:00 sat u Banjoj Luci", priopćeno je iz  PU Banja Luka.
 
Policijska uprava Banja Luka je Rješenje donijela nakon analize svih sigurnosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na takvim događajima može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine.
 
"Imajući u vidu da je proteklih dana u vezi s ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i sudionicima ovog okupljanja, Policijska uprava Banja Luka apelira na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih", zaključili su u priopćenju. 
 
Podsjećamo, ranije je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa obavijestio javnost da će događaji (projekcija filma, diskusija i party) koji su planirani za subotu 18.03 u Banjoj Luci biti održani bez obzira na kontinuirane napade, te pokušaje diskreditiranja i opstrukcije djelovanja i rada Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, kao i na homofobne, transfobne i fašističke napade pojedinaca.

 
Kopirati
Drag cursor here to close