USK

Držanje situacije pod kontrolom: Policija onemogućila ulazak 150 migranata u Bihać

Migranti i izbjeglice su iz Talgo vlaka izmješteni u autobuse, te će pod policijskom pratnjom biti transportirani u prihvatni migracijski centar „Ušivak“ u Hadžićima.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2018. u 14:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici policije Unsko-sanskog kantona (USK) rano jutros onemogućili su ulazak grupe od 150 migranata i izbjeglica u Bihać. Ova grupa je zaustavljena na Željezničkoj stanici u Bihaću, gdje su doputovali Talgo vozom iz Sarajeva.

''Policijski službenici su ovim nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, ali i suglasnosti ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Razlog je naravno preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području našeg kantona, ali i držanje sigurnosne situacije pod kontrolom'', rekla je glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova USK Snežana Galić.

Migranti i izbjeglice su iz Talgo vlaka izmješteni u autobuse, te će pod policijskom pratnjom biti transportirani  u prihvatni migracijski centar „Ušivak“ u Hadžićima.

''Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je sedam migranata iz grupe koja je doputovala Talgo vozom, ipak smjestila u prihvatne centre u Bihaću. Riječ je o ranjivoj kategoriji, odnosno obiteljii s djecom i invalidima'', dodala je Galić.

Iz MUP-a USK potvrđeno je i da je od 23. listopada onemogućen dolazak oko 1500 migranata u Bihać, gdje prema posljednjim informacijama već boravi više od 3. 000 migranata i izbjeglica.


Kopirati
Drag cursor here to close