Uborak

Policija rano jutros krenula deblokirati deponiju

Mostarska policija jutros se sprema da nasilno ukloni prosvjednike koji već par dana blokiraju odlaganje smeća
Vijesti / Flash | 09. 12. 2019. u 06:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Mostarska policija jutros se sprema da nasilno ukloni prosvjednike koji već par dana blokiraju odlaganje smeća na Regionalnu deponiju Uborak.

Deponija se nalazi u naselju Vrapčići sjeverno od Mostara, a od protekle srijede ostala je bez okolišne dozvole.

Nakon što nadležne institucije nisu učinile ništa, građani su sami blokirali deponiju i traže od vlasti da iznađu rješenje za problem odlaganja smeća u gradu Mostaru.

Policija je za jutros namjeravala nasilno ukloniti prosvjednike s ulaza na deponiju kako bi kamioni komunalnih službi mogli početi odvoziti smeće sa gradskih ulica na ovu deponiju bez okolišne dozvole.

Prosvjednici su rekli kako policiji neće praviti nikakve probleme ali kažu kako je zakon na njihovoj strani.

Nedavno je Vlada FBiH preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa.

Problemi su tu godinama

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Odlagalište je tada deblokirano nakon dogovora s gradonačelnikom Mostara da se formira poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju, međutim, pola godine kasnije ništa u vezi s tim nije urađeno, upozorili su prosvjednici.

Kopirati
Drag cursor here to close