Povjerenje

Policajci zadnji put psihički 'provjereni' prije devet godina

Vijesti / Flash | 07. 12. 2015. u 12:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH je za 18 mjeseci svog postojanja zaprimilo oko 130 pritužbi, od kojih je riješeno i sankcionirano nešto više od 70 policijskih službenika, izjavio je predsjedatelj Vijeća Vjekoslav Vuković.

Na stručnoj debati o temi "Jačanje policijske odgovornosti i integriteta - procedure za postupanje u odnosu na pritužbe građana na rad policijskih službenika", Vuković je naveo da je Vijeće imao i određene ustanovljene teške povrede discipline, te da je riječ o visokim sankcijama disciplinskog tipa.

Policajci nasilnici

"Najveći broj žalbi odnosi se na koruptivne slučajeve, a bilo je čak i prijava zbog nasilja u obitelji, točnije obljuba nad maloljetnom osobom te nasilničkog i brutalnog ponašanja policajaca, te niz drugih pritužbi", rekao je Vuković novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Vijeće štiti, prije svega, ljudska prava građana da bi se povećalo njihovo povjerenje u rad policije u BiH, ali i policijske službenike od lažnog prijavljivanja građana, što nisu rijetki slučajevi, pogotovo kada policijski službenici žele napredovati.

"Građani se žale izravno Vijeću ili posredstvom policijskih agencija. Te pritužbe dolaze na drugi stupanj Vijeću, gdje imamo puno pravo da vodimo nešto slično upravnom postupku, kada tražimo dokaze, te izjašnjavanje policijske agencije", pojasnio je Vuković.

Naveo je kako svi članovi Vijeća, njih sedam, imaju uvid u sve predmete i postavljaju dodatna pitanja, traže saslušanje ljudi, nove dokaze, kako bi bili sasvim sigurni je li i policijska agencija odgovorila adekvatno na žalbu građana.

Psiholozi u policiji

Analizom slučajeva u kojima je došlo do zloupotrebe oružja koji su za ishod imali ubojstva, ranjavanja ili samoranjavanja, prema riječima Vukovića, ustanovljeno je da su posljednji liječnički pregledi policijskih službenika u BiH, a posebno psiho-testovi bili 2006. godine, prenosi Srna.

"Prošle godine dat je zaključak, koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, da će se pronaći financijska sredstva za psiho-fizički pregled policijskih službenika, a radi se i na tome da svaka policijska agencija ima i svog psihologa", istaknuo je Vuković.

Naglasio je kako je ustanovljen nedostatak video-nadzora na graničnim prijelazima, gdje se pojavljuje određeni broj korupcijskih slučajeva, koji se zbog spomenutog nedostatka ne mogu dokazati.

Glavni tajnik Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva Denis Hadžović istaknuo je kako Ured za žalbe građana na rad policijskih službenika na razini Federacije BiH nije uspostavljana, jer federalni parlament još nije realizirao ovu zakonsku odredbu.

Svetinja društva

Prema njegovim riječima, cilj današnje stručne debate je jačanje odgovornosti i integriteta policije u BiH i povećanje povjerenja građana u policiju, čijim radom još nisu zadovoljni.

"Građani moraju biti svjesni da su zaštićeni od zloupotrebe ovlasti ili ponašanja koja policijski službenici mogu imati tijekom svog rada, da će njihove pritužbe biti pravilno i profesionalno razmotrene i da će dobiti odgovor da li je bilo zloupotrebe ponašanja i nesavjesnog rada", istakao je Hadžović.





Naglasio je kako su individualna prava građana najveća svetinja demokratskog društva, u kojem policija nije prepuštena sama sebi i bez nadzora, te dodao da će sudionici današnje debate pokušati da dođu do najboljih rješenja koji će se primjenjivati na svim razinama vlasti u BiH.

Debatu je organizirao Centar za sigurnosne studije, u suradnji s Vijećem za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH, te Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close