Obilježavanje

Polaganjem cvijeća na spomenicima u Mostaru i satom povijesti obilježen Dan državnosti BiH

Vijesti / Flash | 25. 11. 2013. u 15:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje Dana državnosti u Mostaru je organiziralo udruženje SABNOR-a. Članovi udruženja su podsjetili na 70. godina od prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a koji je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u BiH tijekom drugog svjetskog rata.

Cvijeće je položeno na mostarskim Šehitlucima, zatim spomeniku obješenim rodoljubima i na bistama narodnim herojima Hasanu Zahiroviću - Laci i Mladenu Balordi na trgu Musala.

Članovi udruženja i zainteresirani građani su potom obišli Partizansko spomen groblje, te spomen ploču obješenim rodoljubima kod Doma zdravlja gdje je također položeno cvijeće.

"U ZAVNOBiH-u je priznata i međunarodno, i obnovljena BiH, sa velikom prolivenom krvlju", rekao je o značaju Dana državnosti BiH prvi čovjek mostarskog SABNOR-a, Ibro Husković.

Nakon obilaska spomen obilježja, u Centru za kulturu je u organizaciji kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ i kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću održan je sat povijesti, a predavanje je održao dekan Fakulteta humanističkih znanosti Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru Adnan Velagić.

Velagić je istaknuo da je Narodnooslobodilački pokret u Drugom svjetskom ratu novu Jugoslaviju želio napraviti na potpuno novim temeljima.

"Da bismo napravili novu državu, moramo tu državnost preuzeti od nekoga, a to je: obnovimo one srednjevjekovne države, koje imamo, i onda ćemo jedan dio njihove obnovljene državnosti preuzeti u Beogradu i formirati novu državu", kazao je Velagić. U glazbenom dijelu predavanja nastupile su članice zbora 'Mostarske kiše'.

Kopirati
Drag cursor here to close