Primanje mita

Pokrenuta istraga protiv tužitelja Olega Čavke

Vijesti / Flash | 21. 02. 2017. u 13:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv državnog tužitelja Olega Čavke, saznaje Žurnal. Čavka je osumnjičen da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja i ovlasti, te kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Iz državnog Tužiteljstva poslali su obavijest Uredu disciplinskog tužitelja, te se u sljedećim danima očekuje prijedlog za suspenziju tužitelja Čavke.

Nagrada za nižu kaznu

Kako piše Žurnal, Čavka je osumnjičen da je zloupotrijebio položaj obavljajući tužiteljsku dužnost u okviru predmeta Džoker, kada je nagodbama isposlovao nižu zatvorsku kaznu za optuženog u tom predmetu Zorana Popovića.

Prema informacijama iz istrage, Čavki je za takvo djelovanje obećana nagrada, pa se stoga sumnja da je počinjeno kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Zoran Popović je, naime, bio optužen za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom duhana, a nakon što je uhićen u akciji Džoker, on je, na prijedlog državnog tužitelja Milorada Barašina stupio u kontakt sa postupajućim tužiteljem Čavkom.

U uspostavljanju kontakta sa Čavkom pomogli su mu i službenici MUP-a RS, koji su o sumnjivim kontaktima tužitelja i optuženog u ovom spisu svjedočili u Tužiteljstvu BiH. Nakon što je Popović, prema saznanjima Žurnala, uspostavio kontakt sa Čavkom, državni tužitelj je predložio nagodbu da se Popoviću izrekne kazna zatvora u trajanju od godine, te novčana kazna od 50 tisuća KM.

Kada je Ured glavnog tužitelja BiH odbio dati suglasnost na Čavkinu nagodbu, postupajući tužilac je predložio optuženom da prizna krivično djelo, što je Popović i učinio. Nakon razdvajanja postupka, Čavka je u završnim riječima ponovo predložio istu kaznu, na koju je ranije Ured glavnog tužitelja odbio dati suglasnost. Zahvaljujući takvom djelovanju postupajućeg tužitelja, Popović je uspio zadržati svu imovinu za koju se sumnja da potiče iz izvršenja kaznenih djela

Slab na mobitele

Popović se nakon ovog spisa vratio prvobitnim poslovima sa prometom duhana, zbog čega je nedavno ponovo uhićen u Banja luci. Prateći njegov telefon, istražitelji su prikupili saznanja da je on na području Breze namjeravao predati mito tužitelju Čavki, zahvaljujući kojem je u prvom postupku prošao sa minimalnom kaznom.

Inače, ovo je već druga istraga protiv Čavke. Podsjećamo, on je ranije osumnjičen da je neovlašteno uzimao predmete iz spisa koje je vodio, među kojima su bili u skupocjeni mobiteli. Unatoč prijedlogu Ureda disciplinskog tužitelja, VSTV nikad nije suspendirao Olega Čavku.

Kopirati
Drag cursor here to close