Tužiteljstvo

Pokrenuta istraga o nabavci kisika u zeničkom Domu zdravlja

''U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ZDK, formiran je tužiteljsko-policijski tim, koji je odmah poduzeo odgovarajuće radnje u cilju provjera navoda iz medija.''
Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 14:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, povodom informacija u medijima vezanih za kupovinu medicinskog gasa od JU Dom zdravlja Zenica od pravne osobe Istrabenz plini d.o.o. Breza, po službenoj dužnosti tijekom jučerašnjeg dana formiralo krivični spis'' - piše u današnjem priopćenju koje je na svojoj web stranici objavilo to tužiteljstvo.

''U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ZDK, formiran je tužiteljsko-policijski tim, koji je odmah poduzeo odgovarajuće radnje u cilju provjera navoda iz medija. U cilju zaštite postupanja tužiteljstva i zaštite donošenja konačne tužiteljske odluke, nismo u mogućnosti dati vam više informacija o predmetu''- piše u priopćenju Tužiteljstva ZDK.

Priopćenjem za javnost danas se ponovo oglasio i ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera ZDK za borbu protiv koronavirusa dr. Adnan Jupić, koji je još tijekom jučerašnje sjednice Skupštine ZDK, a nakon postavljenih zastupničkih pitanja, najavio da će detaljno istražiti sve informacije o nabavci kisika ''u ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite'' u toj županiji.

U priopćenju se navodi da je već poslao upit svim domovima zdravlja u ovoj županiji tražeći da ''dostave informacije o izvršenim nabavkama medicinskog kisika u tijeku pandemije koronavirusa''.

''Osnivači domova zdravlja su gradovi i općine, a mi inzistiramo na zakonitosti i procedurama, vodeći računa o zdravlju naših građana''- istaknuo je ministar Jupić.

Napominje se kako su dvije bolničke ustanove u toj županiji- Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj, tijekom pandemije koristile ''isključivo medicinski kisik'' te i da je kompanija "Messer", u proljeće ove godine, u krugu KBZ-a ''instalirala centralno postrojenje za snabdijevanje kisikom Covid odjeljenja'' zeničke bolnice.

Vlada i Ministarstvo zdravstva ZDK, podvlači, ništa nisu prepuštali slučaju te da su s dobavljačem održavali ''stalne kontakte''.

''Tako da isporuka plina KBZ-u, čiji smo osnivač, nijednog momenta nije bila dovedena u pitanje. Niti su bili ugroženi životi pacijenata, iako je u određenim razdobljima potrošnja kisika bila ogromna''- podsjetio je dr. Jupić.

Kopirati
Drag cursor here to close