mirko lečić

Pokrenut postupak protiv državnog tužitelja zbog nemarnog rada u istrazi za ratne zločine

Vijesti / Flash | 26. 08. 2015. u 14:11 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja pokrenuo je postupak protiv državnog tužitelja Mirka Lečića zbog nemarnog rada na istrazi za ratne zločine počinjene na području općine Ilijaš.

Disciplinski tužitelj Mirza Hadžiomerović kazao je na pripremnom ročištu da je postupak protiv Lečića pokrenut jer se od 2007. do 2012. godine ''nije upoznao sa sadržajem kaznene prijave'' u spisu istrage za ratni zločin počinjen u selu Čemerno, općina Ilijaš.

Prema riječima Hadžiomerovića, Lečić je na taj način obavljao posao tužitelja nemarno, jer je više od četiri godine predmet čekao da bude proslijeđen drugom tužitelju Državnog tužiteljstva.

''To je imalo odlučni utjecaj na dužinu trajanja cjelokupnog postupka i ove istrage protiv poznatih počinitelja, a poznato je da u predmetima ratnih zločina imamo veliki interes javnosti'', rekao je Hadžiomerović.

Tužitelj Lečić je kazao da mu je spis istrage proslijeđen 2007., ali kako nije istina da se nije upoznao s njenim sadržajem sve do 2012. godine.

Pojasnio je da je već 2009. upoznao tadašnju šeficu odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH Vesnu Budimir da se istraga tiče zločina koji istražuje tim sarajevske regije, a da je on zadužen za srednju Bosnu.

''Šefica Budimir je mom timu rekla da predmet vratimo u pisarnicu, što smo i uradili. On je tada neko vrijeme tu stajao. Kada je 2008. pokrenut elektronski sustav predmeta, možete vidjeti da taj predmet više nije kod mene zadužen. Tek 2012., kada je došao neki dopis u vezi sa ovim predmetom, i meni su se obratili iz pisarnice da je predmet još moj, a ja sam izdao narednu da se službeno prebaci u tim regije Sarajevo'', pojasnio je Lečić.

On je rekao kako ima dokaz da je 2010. godine sa suradnikom radio analizu dodijeljenih predmeta, u kojoj se navodi da je kaznena prijava u spisu ''Čemerno'' pregledana i da se preporučuje preraspodjela istrage drugom timu.

Prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) zakazala je glavni pretres za 11. rujan, kada će disciplinski tužitelj i Lečić iznijeti materijalne dokaze, te će biti saslušan Omer Šabanović, koji je radio u timu s Lečićem.

Pred disciplinskom komisijom, danas se trebala pojaviti i tužiteljica Vesna Ilić, ali je ovo ročište odgođeno nakon što je disciplinski tužitelj obavijestio da je došlo do potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, javio je BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close