Ranija uputstva

Pokolj kamionima je metoda Al-Qaede, ali i Hamasa

Vijesti / Flash | 15. 07. 2016. u 15:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na terorističke napade priručnim sredstvima, kao što je slučaj s aktualnom tragedijom u Nici, u kojoj je napadač nasmrt pogazio 84 ljudi, ISIL je pozvao još u rujnu 2014. Abu Mohammed al-Adnani, jedan od tadašnjih ISIL-ovih glasnogovornika, pozvao je u jeku najveće ekspanzije teritorija u Siriji i Iraku pod tiranijom ISIL-a na ubijanje Amerikanaca, Francuza i svih koji ih podržavaju.

Drugim riječima, ako niste bili histeričan džihadist, praktično je bilo nemoguće ne naći se unutar definicije ISIL-ovih meta. Bez obzira bili kršćanin, musliman, ateist ili što drugo. Al Adnani je tada pozvao sve one koji ne mogu doći do eksploziva ili vatrenog oružja. "Smrskajte im glavu kamenom, zakoljite ih nožem, pregazite ih automobilom, bacite ih s visine, udavite ih ili otrujte", glasila su ne baš duhovna uputstva.

Koliko god je bila riječ o uputama za pokolj nad zapadnjacima, žrtve takvih napada u pravilu su bili muslimani na Bliskom istoku. Vrlo slična uputstva protiv "križara" odaslao je 2010. ogranak al-Qaede na Arapskom poluotoku. Što ne čudi, jer al-Qaeda i ISIL bili su praktično jedna te ista organizacija sve do raskola 2014. u ratu u Siriji, piše express.hr.

Raskol nije bio posljedica brutalnosti ISIL-a, što Al-Qaedina organizacija al-Nusra u Siriji nije bila u stanju trpjeti, kako i danas poneki zapadni mainstream medij naivno tumači, nego to što je Abu Bakr al-Bagdadi u Iraku tražio da cijela organizacija bude odana njemu i ISIL-u, dok je al-Nusrin zapovjednik Abu Mohammad al-Julani tražio da ISIL bude potpuno podložan al-Qaedi.

Suštinski je riječ istom nauku s istim metodama terora. Zato je al-Qaeda 2010. davala uputstva svojim militantima kao i poslije ISIL; da kamionetima, pojačanima čeličnim štitovima, gaze "neprijatelje Boga", "umjesto što gaze travu". A još od 2001., militantni Palestinci odani Hamasu, organizacije iz dijela pojasa Gaze, primjenjivali su identične metode u napadima na Izraelce.

U veljači 2001. Palestinac, vozač jednog autobusa, zabio se u putnike na gradskoj autobusnoj stanici koji su čekali prijevoz i pobio ih osmero. U ožujku2009. militantni je Palestinac za upravljačem buldožera u Jeruzalemu nasrnuo prvo na policijski automobil, a potom i na autobus, ali su ga ubili prije nego što je stigao ikoga usmrtiti.

Za razliku od palestinske organizacije Fatah, koja djeluje sasvim drugačije i nije islamistička nego sekularna, Hamas je često čak i optuživao Palestince da se ne smiju smatrati Palestincima ako nisu voljni "ubijati Židove, doseljenike, cioniste... automobilima, motociklima, noževima, bagerima, kamionima".

U nekim slučajevima mete terorističkih napada bili su čak i pripadnici Fataha. Od 2009. bilo je nekoliko napada buldožerima, nekad i na izraelske vojne punktove, a posljednji takav zabilježen je u listopadu prošle godine u okolici Jeruzalema. 2003. je, doduše, zabilježeno i da je buldožer vojske Izraela namjerno pregazio u Rafahi u Gazi 24-godišnju američku mirovnu aktivistkinju Rachel Corrie.

Ipak, ovako masovan val napada i ciljanje najranjivijih i što brojnijih skupina civila, do danas je ostao zaštitni znak prvenstveno i praktično isključivo organizacija ISIL i al-Qaeda.

Kopirati
Drag cursor here to close