Međunarodna akcija

Pogledajte video 37 uhićenih: Razbijanje nasilne balkanske kriminalne ćelije

Uhićeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu skupine - državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra „visokovrijednom metom“, a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji.
Vijesti / Flash | 25. 05. 2023. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  / Uhićeno 37 osumnjičenih

Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je uhićenjem 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem diljem Europe.

Visokovrijedna meta

U srijedu, 24. svibnja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande. Iste su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu, Hrvatska, uz potporu časnika EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhićeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu skupine - državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra „visokovrijednom metom“, a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je predmetna osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se kako je od tamo redovito davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Video: Video uhićenja

Među objektima koji su pretraženi tijekom akcijskih dana nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Rezultati kriminalističkog istraživanja

37 uhićenja
135 000 eura u gotovini
4 pištolja i 2 000 komada streljiva
15 kilograma kokaina
8 kilograma heroina
nekoliko lažnih putovnica/osobnih iskaznica

Tijela koja su sudjelovala

Austrija: Kriminalističko obavještajna služba Austrije (Bundeskriminalamt)
Belgija: Savezna pravosudna policija Antwerpen
Bosna i Hercegovina: Uprava federalne policije - Odjel za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sarajevo
Hrvatska: Ravnateljstvo policije (Služba kriminaliteta droga) i Policijska uprava zagrebačka, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta
Njemačka: ZKA - Carinski ured za istrage München
Nizozemska: Policija Rotterdam
Slovenija – Generalna policijska uprava (Odjel za droge i Policijska uprava Ljubljana)
DEA ured Zagreb
Europol - Jedinica za droge

Operativna radna skupina ''Balkanski kartel''

Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodilo hrvatsko Ravnateljstvo policije u okviru operativne radne skupine '''Balkanski kartel''.

Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci - Encrochat, Sky ECC i Anom - otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu skupinu ''Balkanski kartel'' koja okuplja istražitelje iz cijele Europe i svijeta u cilju učinkovitog odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije.

Osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u okviru ove radne skupine nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana.

Nastavkom rada radne skupine očekuju se i daljnji rezultati.

Kopirati
Drag cursor here to close