Iznad Krima

Pogledajte kako ruski lovac presreće zalutali američki bombarder

Pentagon, inače, tvrdi kako ima pravo letjeti iznad međunarodnih voda Crnog mora nedaleko od ukrajinsko-ruske granice, čemu se Kremlj najoštrije protivi.
Vijesti / Flash | 22. 06. 2019. u 08:45 Bljesak.info
Russian Su-27 fighter ‘intercepts’ US B-52H strategic bomber

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom jednomjesečne NATO-ve vježbe Saber Guardian 19, koja se održava u Rumunjskoj, ruski lovci tipa Su-27 presreli su u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora američki strateški bombarder B-52, o čemu je javnost izvijestilo rusko ministarstvo obrane objavivši snimku nesvakidašnjeg susreta na svojim internetskim stranicama

Kako javlja rusko ministarstvo obrane, a prenosi portal Russia Beyond the Headlines, do presretanja je došlo nakon što se jedan od bombardera iz 5. bombarderske eskadrile s bazom u Sjevernoj Dakoti tijekom leta iz Rumunjske odvojio od drugog B-52 i iznenada krenuo prema poluotoku Krimu, piše Tportal.hr.

Približavanje američkog osmomotornog dalekometnog bombardera zamijetila je ruska protuzračna obrana pa su u zračni prostor odmah doletjela dva lovca tipa Su-27 koji su su ispratili bombarder izvan zone približavanja ruskom zračnom prostoru.

Američki bombarder okrenuo se s rute prema Rusiji na nekih 60 kilometara od Krima, a ruski izvori javljaju da su piloti dva bombardera koristili pozivne znakove Hodor51 i Hodor52, što upućuje na to da je riječ o ljubiteljima 'Igre prijestolja' koji su se nazvali po liku iz popularne TV-serije.

Bombarderi B52 posljednjih godina nisu učestalo sudjelovali u sličnim vježbama Sjevernoatlantskog saveza, a cilj ovog leta nije potpuno jasan.

Pentagon, inače, tvrdi kako ima pravo letjeti iznad međunarodnih voda Crnog mora nedaleko od ukrajinsko-ruske granice, čemu se Kremlj najoštrije protivi, piše Tportal.hr.

U vježbi Saber Guardian 19, koja se održava od 2. do 28. lipnja, sudjeluje 6000 vojnika iz devet zemalja članica NATO-a, a cilj joj je demonstriranje spremnosti kolektivne obrane koja se provodi kroz klaster vježbi. Svrha im je promicanje stabilnosti i sigurnosti u području Crnog mora, jačanje partnerskih sposobnosti, unapređenje povjerenja i razvoj interoperabilnosti između oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close