Dan Srpske

Poglavar Irinej: RS postoji legalno i legitimno

Vijesti / Flash | 07. 01. 2016. u 16:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej potvrdio je kako će 9. siječnja putovati u Banju Luku kako bi tamo sudjelovao u obilježavanju dana Republike Srpske, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj praznik proglasio neustavnim.

Patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku provladina novinsku agenciju Sputnik, u servisu na srpskom jeziku, kazao je kako "Republika Srpska de facto postoji, i to postoji legalno i legitimno" te je "običaj da država ima svoj dan".

"To je naš narod, to je država srpskoga naroda. Pa ako može predsjednik Turske kazati da je Prizren njihov grad i da ga neki drugi svojataju kao svoj, zar ne može srpska vlada i svaki Srbin iz Srbije da dođe u republiku srpskoga naroda?", odgovorio je patrijarh Irinej na pitanje kakvu poruku šalje Vlada Srbije sudjelovanjem na obilježavanju dana RS.

Srbi žive u strahu

Kada je u pitanju položaj Srba u Hrvatskoj, Irinej je ustvrdio kako Srbi i danas žive u strahu, prisjećajući se zločina koji su nad njihovim precima počinjeni tijekom Drugog svjetskog rata, a potvrdio je kako se zbog ponašanja zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca baš u tom razdoblju SPC i dalje odlučno protivi njegovu proglašenju svetim.

"Strah je i dalje prisutan kod srpskog naroda i tu nema slobode. Mnogi kad dolaze u Zagreb u crkvu gledaju da li ih netko promatra. To se događa u jednoj kršćanskoj, katoličkoj zemlji gdje smo do 11. stoljeća bili jedna crkva, gdje smo se do jučer smatrali srodnim narodom, gdje smo nekada zajednički živjeli i zajednički se borili za svoja prava u Austrougarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživjelo preko milijun njihovih predaka", kazao je patrijarh Irinej.

Kao potvrdu te konstatacije naveo je izvješće što ga je upravo dobio iz "srpske škole internatskog tipa" iz Zagreba u kojemu stoji kako su svakodnevno izloženi napadima.

Poglavar SPC je dodao kako bi se, s obzirom na utjecaj kojega Katolička crkva ima u Hrvatskoj, i ona mogla povezati s takvim stanjem u društvu.

"Katolička crkva je vrlo prisutna (u Hrvatskoj) i bojimo se da ono što čini narod nije neki znak od njihovih duhovnika. Ne bih želio i nećemo vjerovati da je to istina, ali nažalost stvarnost nam govori svojom retorikom", kazao je Irinej.

Na pitanje o prijeporima vezanim uz najave proglašenja kardinala Stepinca svetim, patrijarh Irinej je kazao kako je sve što je o tome imao reći napisao u pismima papi Franji, a dodao je kako se i danas "prenosi i priča" da Stepinac nije učinio ništa kako bi Srbe u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj spasio od progona i smrti.

Stanje na Kosovu

Irinej je istaknuo je kako cijeni spremnost Svetog oca na dijalog o onome što u SPC-u kod Stepinca smatraju spornim.

Komentirajući stanje na Kosovu, poglavar SPC-a je istaknuo kako bi se mnogo Srbi željeli vratiti, ali nemaju kamo jer su im kuće porušene, a imanja uzurpirana.

"Oni koji su se vratili nisu tamo naišli na prijem nego čine sve da im onemogući opstanak i mnogi zločini i nedjela se i danas se događaju, ostaju neotkrivena i nekažnjena. To vide oni koji mnogima kroje kapu, prave se da ne vide i ne znaju, a sve znaju. To sam imao prilike da čujem osobno od onih koji su poslani da budu na Kosovu i Metohiji, pa su sami uvidjeli, i kad su se vratili imali su drugo mišljenje o čitavoj situaciji na Kosovu nego kada su dolazili. Sve se zna i sve je poznato, ali politika ima svoju politiku. Naša je tragedija što smo ostali bez nekadašnjih prijatelja, koji su bili i Francuzi, i Amerikanci, i Englezi, a danas ne znam koliko su to", smatra Irinej.

Kopirati
Drag cursor here to close