Dva sustava

Podržavanje gušenja: Prosvjedi u Hong Kongu su ilegalne aktivnosti

Vijesti / Flash | 30. 09. 2014. u 09:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peking je u utorak dao do znanja vladi Hong Konga da u potpunosti podržava njezin odnos prema "ilegalnim" prosvjedima u bivšoj britanskoj koloniji.

''U potpunosti podržavamo vladu Specijalne autonomne regije Hong Kong i njezin odnos prema problemu 'ilegalnih aktivnosti' povezanih s demonstracijama'', izjavila je glasnogovornica kineske diplomacije Hua Chunying.

Potvrđivanje pekinškog stava je uslijedilo nakon što je lider hongkonške izvršne vlasti Leung Chunying zatražio u utorak trenutni prekid prosvjeda.

Britanski premijer David Cameron izjavio je pak kako je duboko zabrinut zbog sukoba do kojih je došlo između policije i prosvjednika.

Upitan ima li obvezu govoriti o događajima u Hong Kongu, Cameron je za Sky news odgovorio: "Naravno. Osjećam duboku obvezu".

Hongkong se nalazi pod upravom kineskih vlasti, po principu - "jedna zemlja, dva sustava", po kojem ta bivša britanska kolonija uživa autonomiju i slobode koje podrazumijevaju i univerzalno pravo glasa, podsjeća Reuters.

''Kada smo postigli sporazum s Kinom, bili su i detalji u njemu koji se tiču važnosti da se ljudima Hong Konga omogući demokratska budućnost u okviru ova 'dva sustava' - to je pozicija koju ističemo. Naravno da sam duboko zabrinut u vezi s onim što se događa i nadam se da se ovo pitanje može riješiti'', rekao je Cameron.

Peking se suočava u Hong Kongu s najvećim valom prosvjeda otkako je ova bivša britanska kolonija vraćena Kini.

Prodemokratski militanti su se zakleli da će okupirati središte grada ukoliko Peking ne odobri političke reforme obećane nakon prepuštanja bivše britanske kolonije Kini 1997. godine.

Najmasovniji prosvjedi u Hong Kongu od povratka pod kontrolu Pekinga 1997., traju već danima, a predvode ih tisuće studenata i građana koji su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čovjeka tog grada 2017. godine.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hong Kongu, a 31. kolovoza su priopćile da su izravni izbori odobreni, ali da će birači moći glasovati za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste, prenosi B92.

Prodemokratski prosvjednici u Hong Kongu očistili su smeće nakupljeno na ulicama grada nakon cjelonoćnih demonstracija i sukoba s policijom. 

Kopirati
Drag cursor here to close