Džaferović ''očitao bukvicu''

Trošarine ponovno skinute sa dnevnog reda Doma naroda BiH

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je tijekom rasprave o dnevnom redu ukazao da su određene točke skinute, ističući da Kolegij nema ovlasti za tako nešto, te zatražio njihovo vraćanje.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2023. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje osoba s invaliditetom.

Izaslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o prometu izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i s inflatornim kretanjima.

Kazna za šaranje pisma na prometnim znakovima

Izaslanici su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinitelja prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na prometnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio izaslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svatko tko ošteti prometni znak tako da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Izaslanik Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tijekom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekt.

Kolegij nema ovlasti?

Izaslanici su odbacili prijedlog izaslanika Kluba srpskog naroda Želimira Neškovića da se na dnevni red sjednice vrate točke koje su skinute na zahtjev Kolegija, a riječ je o izvještaju o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV-u i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je tijekom rasprave o dnevnom redu ukazao da su određene točke skinute, ističući da Kolegij nema ovlasti za tako nešto, te zatražio njihovo vraćanje.

Trošarine - novom sazivu za mišljenje

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je, obrazlažući odluku, rekao da se primjena Zakona o PDV-u odnosila na period do 31. prosinca 2022. i da je vrijeme dezavuiralo taj zakonski akt.

Kad je riječ o trošarinama, Špirić je rekao da je zaključak da se novom sazivu Vijeća ministara proslijede ovi zakoni da daju svoje mišljenje.

"To je najsvrsishodnije", pojasnio je Špirić, ističući da je Kolegij bio jednoglasan kada je tako odlučio.

Na zahtjev Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda s dnevnog reda je skinut Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije za 2020. godinu.

S dnevnog reda skinuti su davanje suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara i vlada ostalih članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Europi, te Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka koje se odnose na Sporazum iz oblasti obrambene industrije

Kopirati
Drag cursor here to close