Slaganje kockica

Podolnjak o novim izborima: Zašto svi pritišćete Most, zašto se ne dogovore SDP i HDZ?

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 10:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Nacionalnog vijeća Mosta počeli su s novim sastankom, nakon čega će se još jednom, u 13 sati naći s predstavnicima koalicije Hrvatska raste, a potom u 15 sati s Domoljubnom koalicijom.

Na pitanje novinara da li to znači nove izbore i jesu li u Mostu svjesni koliko oni koštaju, Robert Podolnjak  prebacio je lopticu na HDZ i SDP.

"Zašto svi pritišću nas da se moramo dogovoriti, a nitko ne pritišće SDP i HDZ? Postojali su i takvi dogovori u povijesti", odgovorio je.

"Nećemo podržati ni HDZ ni SDP, ili ćemo svi skupa imati zajedničku Vladu i provoditi reforme ili ćemo ići na nove izbore. Budući da ni Milanoviću ni Karamarku ne odgovaraju novi izbori jer se vidi kakvi su im rejtinzi, nadam se da ćemo moći postići dogovor za zajedničku Vladu što uporno ponavljamo i toga se držimo. Pojedinačno nećemo dati podršku nikome od njih", rekao je glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja danas za Index, a dodao je i da će MOST na ponovljenim izborima dobiti 35 mandata.

Ako se sutra konstituira Sabor, a ne izabere se mandatar, iz državnog proračuna će se morati platiti zastupnici koji će sutra biti na konstituirajućoj sjednici, što je dodatni trošak.

Milanović danas prvi put na pregovorima s Mostom

Po prvi puta na pregovorima s Mostom bit će premijer i šef SDP-a Zoran Milanović, a s delegacijom Mosta razgovarat će uz Milanovića i ostali čelnici koalicije Hrvatska raste. Podsjetimo, prije službenih pregovora stručnih timova Mosta i koalicije predvođene SDP-om lideri Mosta i SDP-a Božo Petrov i Zoran Milanović susreli su se samo jednom na kratkom sastanku u zagrebačkom hotelu Westin, tri dana nakon parlamentarnih izbora.

Tomislav Karamarko: Optimist sam oko nastavka pregovora

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je u srijedu optimizam oko nastavka pregovora s Mostom nezavisnih lista, rekavši kako su razgovori i do sada bili dobri.

"Dosad su bili dobri razgovori, ne vidim razloga da ne budu i danas", kazao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Osvrnuo se na izjavu glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje da ukoliko je SDP-u neprihvatljivo da on (Karamarko) bude mandatar, a Željko Reiner HDZ-ov kandidat za predsjednika Sabora, to je neprihvatljivo i Mostu koji i dalje zahtijeva reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane.

Karamarko je kazao kako treba pustiti da završe današnji pregovori, jer smatra kako ima »dosta buke u slušnim kanalima« te da je stoga prerano zaključivati.

Predsjednik HDZ-a nije želio odgovoriti na, kako je rekao, hipotetsko pitanje hoće li razmisliti o ostavci ako ne bude mandatar. "Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme, ja sam optimist", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close