Zločini nad Srbima

Podižu se prijave protiv časnika HVO-a i Armije BiH zbog zločina na Kupresu?

Vijesti / Flash | 28. 02. 2017. u 16:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski povjesničar i general Ivo Lučić izjavio je sinoć u emisiji Otvoreno kako ovih dana tužiteljstva u Republici Srpskoj podižu kaznene prijave protiv Hrvata zbog zločina na području Kupresa.

"Prijave se podižu protiv Hrvata po isključivo zapovjednoj, gotovo objektivnoj odgovornosti i to na način da se visoke hrvatske dužnosnike stavlja na prvo mjesto, iako nisu imali konkretnog utjecaja na situaciju na terenu ili na kaznena djela", kazao je Lučić koji nije želio otkriti izvor ovih informacija, već je samo kazao kako će se o tome više znati u medijima ovih dana.

Podizanje ovakvih kaznenih prijava od strane tužiteljstava u RS-u ocijenio je političkom zloupotrebom institucija.

Kako su ranije prenijeli mediji, Tužiteljstvo BiH je poslalo zahtjev Ministarstvu branitelja Federacije BiH u kojem se traži žurno, u roku od 15 dana, dostavljanje podataka iz vojne evidencije kako bi se protiv navedenih osoba kompletirale istrage i, po svemu sudeći, optužnice.

Tužiteljstvo BiH od federalnog ministarstva branitelja traži podatke za nekolicinu visokih časnika HVO-a i HV-a i već sada je jasno da se radi o istragama zločina pričinjenim nad Srbima u BiH tijekom borbenih djelovanja na području Kupresa u travnju i svibnju 1992. godine, kao i zbivanjima u Ljubuškom, Tomislavgradu, Mostaru te tijekom završnih operacija 1994. i 1995. u Glamoču, Grahovu i Mrkonjić Gradu.

Tužiteljstvo BiH podatke traži za generala Željka Glasnovića i Miljenka Filipovića nekadašnjeg zapovjednika Bojne 'Zrinski' i 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, Božu Rajića nekadašnjeg predsjednika HDZ-a Općine Kupres, Marka Vilu nekadašnjeg zapovjednika Operativnog stožera u Kupresu, Ivu Čička pripadnika HVO-a Kupres, Dragana Matića nekadašnjeg ravnatelja zatvora u Ljubuškom i izvjesnog Boškovića za kojeg se navodi da je 'stražar u zatvoru u Ljubuškom'.

Također, isti podatci se traže i u drugom predmetu za generale HV-a i HVO-a Milivoja Petkovića i Tihomira Blaškića, stožernog brigadira HV-a Josipa Černija, ponovno i za generala Miljenka Filipovića, potom generala Armije BiH Fikreta Ćuskića zapovjednika 17. viteške krajiške brigade i zamjenika zapovjednika Sedmog korpusa Armije RBiH, te Stanka Božića, ravnatelja nekadašnjeg Vojno-istražnog zatvora Mostar.

Za sve navedene Tužiteljstvo BiH traži podatke VOB-1, VOB-2 i VOB-3, odnosno, matičnu evidenciju vojnih obveznika, matični karton i jedinični karton vojnog obveznika.

Kopirati
Drag cursor here to close