Trump napao novinare

Podijeljene reakcije na Trumpovu zakašnjelu osudu rasističkog napada

Vijesti / Flash | 15. 08. 2017. u 05:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susan Bro, majka Heather Heyer djevojke koja je ubijena u napadu rasista u Charlottesvillu zahvalila se večeras Donaldu Trumpu, američkom predsjedniku, a nakon što je osudio nasilje i ultradesničarske grupe, javlja CNN.

''Hvala vam predsjedniče na riječima utjehe i na osudi onih koji promoviraju nasilje i mržnju'', navela je u pisanoj izjavi. Njena kćerka je poginula nakon što je jedan od rasističkih demonstranata vozilom uletio u grupu građana koji su mirno prosvjedovali. Napad je državni tužitelj okarakterizirao kao „domaći terorizam“.

No, večerašnji Trumpov istup u kojem je osudio imenom neke od rasističkih organizacija nije zadovoljio političku javnost koja ga, u prvim reakcijama okarakterizira kao zakašnjeli.

''Prva reakcija, odnosno nedostatak reakcije, nam mnogo više govori nego ovo danas'' rekao je John Kerry, demokratski senator komentirajući Trumpove izjave. I neki iz njegovog političkog tabora, republikanci, smatraju da predsjednik nije smio oklijevati 48 sati da precizno osudi i nasilje nazove pravim imenom.


Na konferenciji na kojoj je osudio rasizam, Trump se ponovo sukobio s novinarima.

Nakon službenog dijela i obraćanja u kom je rekao da je rasizam zlo, pojedini novinari su pokušali postaviti pitanja, ali do toga nije došlo.

Na pitanje novinara mogu li mu postaviti neka pitanja, on je odgovorio da ga to uopće ne tangira.

''Ali ja volim stvarne vijesti, a ne lažne vijesti. Vi ste lažne vijesti!'', odgovorio je Trump, prenosi B92.

Kada ga je novinar pitao zar nije on širio mnogo lažnih vijesti, Tramp je nestao iz kadrova kamera.

Kopirati
Drag cursor here to close