Zločin nad Hrvatima

Podignute optužnice za ratni zločin na području Konjica

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 11:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog zločina počinjenog nad civilima hrvatske nacionalnosti, počinjenog 1993. godine na području općine Konjic, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podignuo je optužnicu protiv četiri osobe.

Optužnica je podignuta protiv: Jasmina Vikovića, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, Vehdada Mrkaljevića, rođenog 1957. godine u Doboju, Izeta Kulaša, rođenog 1976. godine u Donjem Vakufu i Mersudina Kablara, rođenog 1972. godine u Zenici.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i zapovjednika (optuženi Mrkaljević kao zapovjednik odreda, a Kablar kao zapovjednik voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije BiH iz Zenice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te na području mjesta Orahovica u općini Konjic, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica, javlja BHRT.

Navedeni se terete da su, 31.08. i 01.09.1993. godine, na temelju usmene zapovijedi optuženog Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zatočili u štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje je bilo smješteno zapovjedništvo DIB Armije BiH.

Zatočene civile optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozlijede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković, ujutro je osobno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila, koji su u teškom stanju ležali na podu.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close