Podignute optužnice protiv 29 osoba zbog nemira u Kumanovu

Vijesti / Flash | 04. 11. 2015. u 13:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu dokaza prikupljenih tijekom istrage o događajima u Kumanovu 9. i 10. svibnja ove godine, Ured javnog tužitelja, koji je zadužen za procesuiranje počinitelja organiziranog kriminala i korupcije, podigao je optužnice protiv 29 osoba, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

''Optuženi se sumnjiče da su počinili djela povezana s terorizmom prema odredbama Kaznenog zakona'', navodi se u priopćenju Ureda javnog tužitelja, javlja Fena.

Tužitelj koji vodi slučaj, također je podnio zahtjev za produženje pritvora za optužene.

Osam makedonskih policajaca i deset pripadnika naoružane grupe ubijeni su u vatrenom okršaju u svibnju u Kumanovu. U policijskoj akciji je uhićeno 30 osoba osumnjičenih za pomaganje ili pripadanje terorističkoj grupi.

Podsjetimo, policijska operacija uhićenja grupe izazvala je krvavi sukob u Divljem Naselju u Kumanovu 9. i 10. svibnja u kojem je poginulo osam makedonskih specijalaca, a preko 30 ih je ranjeno.

Deset pobunjenika, uključujući i nekoliko zapovjednika, ubijeno je, a 30 ih se predalo i protiv njih se vode kazneni postupak zbog terorizma.

Grupa pobunjenika, etničkih Albanaca, bila je predvođena petoricom zapovjednika koji su sudjelovali u ratu 1999. na Kosovu, a nekoliko njih se borilo i u Siriji.

Inače, nakon oružanih sukoba Albanaca i makedonske vojske i policije na području Kumanova 2001. pod pritiskom međunarodne zajednice, albanska manjina dobila je veća prava i mjesta u vladi. Prema procjenama, Albanci u Makedoniji čine 30 posto stanovništva, ali oni tvrde da je stvarni broj mnogo veći.

Kopirati
Drag cursor here to close