Službenici UNOBiH

Podignuta optužnica zbog korupcije protiv 11 carinskih službenika

Vijesti / Flash | 07. 11. 2015. u 08:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv 11 carinskih službenika Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNOBiH), koji se terete za koruptivna kaznena djela, zlouporabu položaja ili ovlasti i sticanje protuzakonite imovinske koristi.

Optuženi su carinski službenici UNOBIH koji su bili angažirani na carinskim pregledima putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz uporabu posebnih istražnih radnji koje je provodila Granična policija BiH uz pomoć i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su u skladu sa zakonom, prikupljeni videosnimci inkriminirajućih kaznenih djela, koja su vršena u prostorima aerodroma, koji nisu obuhvaćene standardnim videonadzorom.

Optuženi carinski službenici terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, duži vremenski period, zlouporabili službeni položaj i ovlaštenja koja su im data u vršenju dužnosti, te su prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH, sticali nezakonitu imovinsku korist, omogućavajući osobama povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe, u zamjenu za darove u novcu ili drugim oblicima koristi.

Na ovaj način, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist, a Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

Ovom optužnicom optuženi su Šef Carinskog terminala, kao i šefovi smjena u putničkom prometu i carinici, dakle optužena je cjelokupna postava cariniskih službenika koji su radili na putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala a u svezi s kaznenim djelima, zlouporabe položaja ili ovlasti i kaznenim djelima primanja dara ili drugih oblika koristi.

Ova optužnica, pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH da se zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama naše zemlje, bori protiv svih oblika korupcije, a naročito protiv koruptivnih pojava u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija.

Uz optužnicu, Tužiteljstvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka.

Optuženi su:

1.Sadiković Vehid, zv.“Vaha“, rođen 1959. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo.

2.Lončar Zoran, zv.“Zoka“, rođen 1952. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

3.Mašetić Mensur, zv. „Menso“, rođen 1952. godine u Gornjem Vakufu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

4.Taufik Šemdin, zv. „Tafko“, rođen 1973. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

5.Keč Maid, rođen 1964. godine u Bijeljini, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

6.Tešić Branka, zv. „Brankica“ i „Brana“, rođena 1956. godine, državljanka BiH, uposlena kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

7. Hanjalić Muhamed, zv.“Hamo“, rođen 1961. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

8. Čaušević Emir, rođen 1973. godine u Vitezu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

9. Hadžifejzović Zijad, zv.“Zijo“, rođen 1977. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

10. Burnazović Damir, rođen 1974. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

11.Dudo Damir, rođen 1972. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen u Sektoru za spriječavanje krijumčarenja i carinskih prevara u UNO BiH

 

Načelnik Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević potvrdio je danas Feni da je 11 carinskih službenika UNO, protiv kojih je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu, Uprava suspendirala s radnih mjesta još u lipnju 2014. godine, kada je i provedena akcija kodnog naziva „Gold“.

Oni su suspendirani, pojasnio je, kada je na prijedlog Tužiteljstva BiH, Sud BiH izrekao prvo mjere pritvora, pa zatim i mjere zabrane za ove carinike UNO.

Kovačević ističe da su oni sve ovo vrijeme bili pod suspenzijom s radnog mjesta.

''Naravno, ukoliko se za bilo kog službenika UNO dokaže da je sudjelovao u određenim nezakonitostima i dalje će biti izrečene mjere u skladu sa zakonskim propisima'', istakao je Kovačević.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close