Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica za zlostavljanje civila u Mostaru

Vijesti / Flash | 17. 09. 2014. u 06:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba, koje se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama hrvatske nacionalnosti, na području Mostara, 1993. godine, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Kako se navodi u priopćenju Enes Ćurić, Ibrahim Demirović zvani Hećim, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić zvani Zaim, nepotvrđenom optužnicom se terete da su sudjelovali u zlostavljanju preko stotinu civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bio veći broj maloljetne djece, žena, staraca, kao i žena u poodmakloj trudnoći, a koje su bile zatvorene u objektima za zatočenje u mjestu Potoci.

''U optužnici se navodi, da su tijekom nezakonitog zatočenja, zatočenici mučeni, premlaćivani, zlostavljani, držani u nečovječnim uvjetima, izgladnjivani, nanošene su im teške tjelesne i psihičke ozlijede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, te su tjerani u živi štit i na prinudne radove, u kojima je ubijeno više osoba'', navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a svi osumnjičeni se brane sa slobode. Uz optužnicu, tužitelj je predložio ispitivanje više od 40 svjedoka optužbe i priloženo je više od 257 dokaznih materijala.

Podsjećamo, Ćurić, Demirović, Kreso i Čopelj su uhićeni krajem kolovoza ove godine, te je za njih zatražen pritvor, ali je Državni sud odbio taj zahtjev i pustio ih na slobodu uz mjere zabrane. 

Kopirati
Drag cursor here to close