Krešići

Podignuta optužnica za zločine u Stocu

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 10:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje tereti za ratne zločine počinjene na području Stoca.

Optuženi su Vide Krešić (60) i Josip Krešić (52), obojica iz mjesta Borojevići kod Stoca, a optuženici, uz bosanskohercegovačko, imaju i državljanstvo Hrvatske.

Kako je navedeno u optužnici, oni su tijekom sukoba između HVO i Armije BiH 1993. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći Ženevsku konvenciju o zaštiti civila tijekom rata.

Tereti ih se za protupravno zatočenje bošnjačkih civila s područja Stoca, koji su potom zatočeni u improviziranom logoru unutar kruga Koštane bolnice u središtu Stoca.

Jednog od zatočenika u rujnu 1993. godine teško su zlostavljali uključujuči mučenje strujom. Taj je muškarac od posljedica zlostavljanja umro.

Zločini počinjeni nad zatočenicima u Koštanoj bolnici sastavni su dio optužnice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) protiv šestorice ratnih čelnika Herceg-Bosne, koji još uvijek čekaju izricanje pravomoćne presude.

Optužnica se odnosi na protupravno zatočenje stotina Bošnjaka te na ubojstvo najmanje pet zatočenika.

Istodobno, Tužiteljstvo BiH je objavilo kako su srbijanske vlasti izručile bh pravosuđu bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Sašu Ćurguza, koji je osumnjičen za ratne zločine počinjene na području Bihaća.

Ćurguz (43) je pod sumnjom da je sudjelovao u ubojstvu najmanje deset zarobljenih Bošnjaka 

Kopirati
Drag cursor here to close