Mučenje zatočenika

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv četiri osobe iz Mostara i Bileće

Vijesti / Flash | 11. 12. 2015. u 10:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratne zločine nad žrtvama s područja Mostara, Gacka, Nevesinja, Bileće i Stoca.

Optužnica je podignuta protiv: Borisa Bošnjaka, rođenog 27.01.1973. godine u Bileći, državljanina BiH, Miloša Mavraka, rođenog 02.01.1964. godine u mjestu Zjemlje, općina Mostar, državljanina BiH i R Srbije, Miodraga Grubačića, rođenog 14.02.1964 godine u Bileći, državljanina BiH i Ilije Đajića, rođenog 06.11.1971 godine u Bileći, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su od početka svibnja, pa sve do kraja kolovoza 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zatočeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA ''Moša Pijade'' u Bileći, dok je optuženi Bošnjak Boris obavljao dužnosti zapovjednika straže, vršili progon civilnog stanovništva Bošnjačke, Hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozlijeda zatočenim civilima, koji su bili dovedeni iz općina Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

Terete se da su zatočenike čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zatočenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi, obavljajući nuždu u limene kante, bez ukazivanja liječničke pomoći ozlijeđenima i bolesnima.

Optuženi se terete da su sami ili s drugim osobama vršili svakodnevna batinanja i premlaćivanja zatočenika, te da su omogućavali neovlaštene ulaske osoba u prostorije gdje su boravili zatočenici, kako bi ih premlaćivali.

Optuženi su na krajnje nehumane načine psihički i fizički zlostavljali zatočenike, udarajući ih šakama, nogama, s vojničkim čizmama, gumenim palicama, kroz koje su nekada puštali i struju kako bi izazivali što veću patnju kod zarobljenika.

Optuženi su, osobno i izravno, nekada sami a nekada sa drugim osobama, neselektivno premlaćivali osobe u prostoriji u kojoj je bilo više od 100 zatočenika i uz više različitih taktika mučenja, izazivali kod zatočenika ogromnu duševnu i fizičku patnju.

Optuženi se terete da su pojedine zatočenike tjerali na seksualne odnose, te su pojedine zatočenike izvodili na fiktivna streljanja, a osim premlaćivanja zatočenike su mučili i elektrošokovima.

Četiri zatočenika su preminula, kao posljedica nehumanog ponašanja, navedenih uvjeta i izostanka medicinske pomoći. Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo Zločin protiv čovječnosti Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close