Logor Musala

Podignuta optužnica protiv zapovjednika logora Armije u Konjicu

Vijesti / Flash | 11. 01. 2016. u 18:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno odvjetništvo BiH podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv Edhema Žilića, nekadašnjeg zapovjednika logora bošnjačke Armije u Konjicu u kojemu su na iznimno težak i ponižavajući način činjeni ratni zločini nad zatočenim Hrvatima i Srbima.

Kako je priopćeno iz državnog odvjetništva BiH Žilić, koji je bio zapovjednik logora Musala u Konjicu na sjeveru Hercegovine, tijekom rata je osobno činio, zapovijedao i omogućio nečovječno postupanje prema zatočenim civilima srpske i hrvatske nacionalnosti. Pojašnjava se da je od svibnja do kraja listopada 1993. godine u više navrata u prostorijama objekta "Musala" i uredu koju je koristio kao upravitelj logora omogućio njemu podređenim stražarima nečovječno ponašanje prema zatvorenicima.

Optužnica ga tereti i da je omogućavao neovlaštenim osobama ulazak u zatvor da bi tukli zatvorenike, te je i sam činio nečovječna djela. Iz Državnog odvjetništva BiH navode da je Žilić u više navrata tukao raznim predmetima i zlostavljao zatvorenike koji su bili odvođeni na prinudni rad, ukoliko bi kod njih pronašao komad kruha ili druge hrane, piše Hina.

U optužnici se navodi da je Žilić osobno nanosio teške tjelesne ozljede žrtvama, koje su im ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja. Zatvorenicima su povrede nanošene i raznim predmetima, a i seksualno su zlostavljani, prisiljavani na međusobna seksualna općenja, uključujući mučenja užarenim predmetima po genitalijama. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close